Најновије вести

Високи Дечани: Неосноване оптужбе приштинских званичника угрожавају безбедност Цркве

Неосноване оптужбе приштинских званичника, који су и ових дана јавно рекли да одбијају да спроведу одлуку Уставног суда о земљишту, угрожавају безбедност, имовину и религијске слободе Српске православне цркве, објавио је манастир Високи Дечани.

 

Манастир Високи Дечани саопштио је да је српска православна епархија на Косову и Метохији увек била отворена за дијалог са институцијама у покрајини, али не и по питању законитости одлуке Уставног суда на КиМ из 2016. године, којом је потврђено власништво манастира над 24 хектара земље.

“Ово је чврст став амбасадора Европске уније, ОЕБС-а и Квинте”, објавио је манастир Високи Дечани на Твитеру.

Из манастира поручују да неосноване оптужбе приштинских званичника против Цркве угрожавају безбедност, имовину и религијске слободе.

“Због систематског кршења наших права, чак и оних загарантованих косовским законима, СПЦ не може нормално да функционише на Косову без заштите њеног идентитета, права, имовине и слобода, уз чврсте међународне гаранције и заштиту КФОР-а у Дечанима”, наводи се у саопштењу.

Из Високих Дечана поручују и да су ових дана “председник и премијер привремених приштинских институција јавно рекли да одбијају да имплементирају одлуку Уставног суда из 2016. године, којим се манастиру признаје власништво над 24 хектара земље”.

“Подривајући коначну и неопозиву одлуку косовског Уставног суда по питању манастира у Дечанима и мешањем политичара у судске одлуке, озбиљно се подрива владавина права на Косову, чиме се још више угрожавају верске слободе и поверење између заједница”, закључује се у поруци на Твитеру манастира Високи Дечани.

Подели на: