Најновије вести

Хил: Отворени Балкан средство да се границе користе за зближавање, а не за поделе

Регионална иницијатива Отворени Балкан је ефикасно средство да земље користе границе у циљу зближавања, а не поделе, поручио је на Твитеру амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил уочи самита Отвореног Балкана 2. септембра у Београду.

 

Кристофер Хил је, одговарајући на питање које му је постављено путем Твитера да ли је Отворени Балкан изузетак у оквиру коородинисаног наступа и комплементарних интереса САД и кључних европских земаља на овом простору и да ли САД сматрају да тај пројекат може да заживи и без подршке ЕУ и кључних чланица ЕУ, рекао да је важно то што је идеја за ОБ потекла са самог Балкана, а не наметнута од неких страних влада.

“Заиста се ради о томе да се земље Балкана траже начине да боље сарађују. Мислим да је то веома ефикасно средство да земље користе границе у циљу зближавања, а не поделе, тако да то подржавамо влада САД и ја”, поручио је Хил у видео-поруци.

Амбасадор САД каже да Отворени Балкан, такође, помаже земљама да постигну договоре, почев од смањења гужви на границама до омогућавања да дипломе буду прихваћене у различитим земљама.

Додао је да је иницијатива Отворени Балкан и пример нових образаца сарадње.

Како је рекао, сасвим је јсано да је будућност земаља Отвореног Балкана у Европској унији.

“Мислим да ће Отворени Балкан помоћи ЕУ и донети решење а не проблеме”, закључио је Хил.

Подели на: