четвртак, 16. марта 2023. | 14:48
Најновије вести

Михољданске свечаности на Косову и Метохији

У оквиру Михољдански свечаности на Косову и Метохији, Епархија рашко-призренска и Дом културе „Грачаница“ организују промоцију књига: Зборник радова „Призренска богословија: живот, мисија, допринос” и Сабрана дела Ивана Степановича Јастребова (1-3), „Стара Србија и Албанија”.

 

Зборник радова „Призренска богословија: живот, мисија, допринос” објављен је 2021. године поводом великог јубилеја – 150 година од оснивања Призренске богословије и 10 година од обнове рада у Призрену, у саиздаваштву Епархије рашко-призренске, Призренске богословије и Косовскометохијског одбора Матице српске. Књига садржи 46 научних радова у којима са једним новим, интердисциплинарним научним приступом, даје ново светло о раду ове значајне школе, имајући у виду историјске прилике у којима је остваривала своју делатност.

Иван Степанович Јастребов (1839–1894) провео је свој радни век на Балкану као дипломатски представник Руске царевине и остао је запамћен као велики пријатељ српског народа. Дужност руског конзула у европској Турској омогућила је Јастребову, пасионираном истраживачу, да пропутује и упозна Стару Србију, Македонију и Албанију, и да их свестрано изучи.

Његово дело „Стара Србија и Албанија”, представља важан извор за проучавање Подримља у другој половини XИX века, и то у географском, историјском, етнографском и демографском погледу.

Промоција ће бити одржана у уторак 11. октобра 2022. године од 19 часова у Дому културе „Грачаница“

Подели на: