Најновије вести

Вером у Господа оставрујемо немогуће циљеве

Архијерејском литургијом и резањем славског колача у Грачаници је обележен велики хришћански празник Успење Пресвете Богородице – у народу познат као Велика Госпојина. Празник се уједно прославља и као храмовна слава манастира Грачанице, највеличанственије задужбине Светог краља Милутина.

Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и сестринства епархије. Поред великог  броја верника коју су у Грачаницу стигли из различитих крајева Србије, литургији су присуствовали и помоћник директора Канцеларије за КиМ Милош Терзић,  као и представници локалних власти по српском и косовском систему.
У својој беседи окупљеним верницима владика Теодосије рекао је да је краљ Милутин своју последњу у низу задужбина, манастир Грачаницу, управо посветио Успењу Пресвете Богородице. Он је позвао веран народ  да се окупља у молитви, јер ћемо само вером и молитвом достићи циљеве који нам се некада чине немогућим.
-Данас смо сабрани овде да заједно приносимо Богу молитву да нас све Господ одржи на путу Христовом, да нам подари на првом месту веру. Да верујући у њега достижемо оне циљеве који су Богу немогући, нарочито ми који живимо на Косову и Метохији, и да нас Господ оснажи да служимо њему, јер смисао нашег живота је служење Богу и роду своме, казао је владика и додао:
Данас имамо велику радост јер смо имали два рукоположења за време свете литургије. Ђакон Зоран Вујић данас је постао свештеник са службом у Косовској Каменици, а свршени богослов прве генерације у обновљеној Богословији у Призрену Вуксан Костић такође је рукоположен у свештеника и служиће у Новом Пазару.
Помоћник директора Канцеларије за КиМ Милош Терзић честитао је празник свим верницима, посебно сестринству манастира храмовну славу, али и целој Грачаници сеоску славу. Он је поновио да је Влада Републике Србије увек уз свој народ на Косову и Метохији.
-Надам се да ће нас из године у годину бити све више, а ми смо ту да охрабримо наш народ у борби за српско КиМ. Овај народ представља бедем одбране српских националних интереса на овим просторима, као и српских националних вредности, тако да ће нам будућност бити много лакша ако се држимо наше Цркве, наше вере, традиције, ако поштујемо нашу духовност. Српска православна црква представља темељ нашег националног идентитета, али и сидро и крст опстанка и останка српскох народа на КиМ, нагласио је Терзић поручивши да је изузетно важно да се сабирамо, да наставимо борбу за нашу државу, за наше светиње и за наше Косово и Метохију.
Свечана атмосфера из манастирске порте пренесена је у домове верника, јер цела Грачаница слави Велику Гопојину. У касним поподневним часовима Туристичка организација Грачанице и локална самоупарва организују богат културно-уметнички програм у склопу кога ће бити одржана манифестација ”Грачаничко прело” чиме и званично почињу овогодишњи Дани општине Грачаница.
М.Ч.
Подели на: