Најновије вести

Вучић: Не постоји жеља код Пришине да разговара о рационалним и компромисним решењима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да, без обзира на оптимистичне изјаве неких европских представника, тренутно не види решење за таблице на КиМ. Каже да Европрајда неће бити и да та одлука не може да се промени.

 

Александар Вучић је рекао да ће Приштина свакако од 1. септембра наставити са својом кампањом и покушати да натера Србе да промене таблице на својим возилима.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је Жозеп Борељ имао оптимистичну изјаву да ће питање таблица бити решено као питање докумената.

“Европски политичари су од мене много паметнији и озбиљнији и не морају да буду мргуди као ја и да имају оптимистичан сценарио у глави. Не видим у овом тренутку никакво решење и 1. септембра ће они ће ићи са својом кампањом и покушати да натерају Србе да промене таблице. Мислим да у томе неће имати великог успеха”, истакао је Вучић на конференцији са кубанским шефом дипломатије.

Каже да је Аљбин Курти у Бриселу рекао да верује да ће имати великог успеха да Срби замене КМ таблице.

“То је процес који ће да траје, ми смо свакако од 1. септембра суочени са тим проблемом, не постоји могућост да се пре 1. септембра то реши. Али, остаје нам да чекамо и видимо, очекујем после важне разговоре после Отвореног Балкана и посете Ердогана. Имаћемо много посредника који ће долазити из Европе и света, али у овом тренутку не видим никакву могућност помака јер не постоји жеља код Пришине да разговара о рационалним и компромисним решењима”, рекао је Вучић.

На крају је иронично додао да можда, ипак, Еврпљани боље знају шта ће се десити.

“Не размишљамо о промени политике према санкцијама Русији”
Вучић је, на питање како ће се држава у наредном периоду понашати, с обзиром на велике притиске да се уведу санкције Русији, одговорио да се Србија изјаснила о томе пре скоро 190 дана на однову одлука Савета за националну безбедност.

Вучић је нагласио да се уопште у овом тренутку не размишља о промени наше политике.

“Мислим да се показало паметним коју политику водимо без озбира на све тешкоће и притиске. Неко би рекао да би могао да се сними петпарачки филм ако би се написало када бих испричао шта смо све прошли од притисака у вези санкција. То би било обима Марксовог ‘Капитала‘”, истакао је он.

Вучић је рекао да га чекају важни састанци у вези са енергијом, а то је све повезано са финансијама и свим другим.

Рекао је да је спреман да проведе новинаре кроз председништво да виде на његовом спрату да је сва светла погасио, па и, како каже, фрижидерче у којем држи “Колу зеро” и воду, и да је то његов допринос штедњи.

Вучић: Неће бити Европрајда, нећемо мењати одлуку
Председник Вучић је рекао да је донета одлука да неће бити Европрајда и да она неће бити мењана.

“Управо смо донели одлуку да се не одржи парада. Може да зове Бајден мене или Брнабић, кога ког, могу звати Путин или Ердоган, неће бити промене одлуке”, подвукао је Вучић.

Вучић: Брнабић се са зеленима састала у недељу, није било тајно
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се премијерка Ана Брнабић састала са представницима делегације зелених, који су изразили незадовољство због отказивања Параде поноса.

Он је тако одговорио на питања новинара да ли се Брнабић састала са представницима Европског парламента и Виолом Фон Крамон и да ли је тај састанак био тајни и зна ли се о чему је било речи, прецизирајући време када је тај састанак одржан због навода медија да је то било тајно и ноћу.

“Ана им је рекла:’ Ви знате ко сам ја и знате шта сам ја и ја то не кријем и то није сметало мом председнику да ме постави на то место, јер он има Уставну надлежност да то уради, али ми у овом тренутку имамо тешку ситуацију и много проблема и желимо да сачувамо пуну сигурност и безбедност за наше грађане, те смо зато и донели ту одлуку”, пренео је новинарима Вучић детаље са тог састанка.

Председник је поручио да је о тој манифестацији разговарао и са министром унутрашњих послова, као и са премијерком Аном Брнабић, те да су се сагласили да је зарад очувања мира у земљи најбоље да се Европрајд не одржи.

Такође, Вучић је рекао да се о томе разговарало и са онима који подржавају Европрајд, као и са онима који су против њега.

Он је рекао да разуме странце који се овде боре за своје интересе, али да не разуме људе из Србје, који кажу да хоће баш да прошетају и виде да ли ће држава да их заштити.

Вучић је рекао да “испада да држава треба да пусти хулигане да их пребију, како би онда могли да кажу како су били у праву када су рекли да држава није хтела да их заштити”.

Поводом најава организатора Параде и дела опозиције да ће упркос забрани шетати Београдом, Вучић је рекао да ће одлука владе о забрани бити поштована и да се нико не игра са одлуком државе.

Вучић је додао да држава није срећна због забране тог скупа и још једном истакао да држава има сада важније проблеме, као што су КиМ и енергетика.

“Када имате све те проблеме и притиске око увођења санкција Русији, а знамо да не доносе ништа добро на нашем примеру јер смо били жртве тих санкција. Када све то имате долази до екстремизације политичке сцене, опозиција хоће у протесте зато што ће да буде забрањен прајд, а неки су протесовали зато што није забрањен. И једни и други су протестовали против државе”, нагласио је Вучић.

Подели на: