Најновије вести

Премијерка са Зарацином о билатералним односима и ситуацији у региону

Председница Владе Ана Брнабић састала се са специјалним изаслаником Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином са којим је разговарала о билатералним односима Србије и Немачке, као и о ситуацији у региону.

 

Премијерка Брнабић је нагласила да партнерство две земље напредује, што потврђује и чињеница да је Немачка наш водећи спољнотрговински партнер, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Истакла је да је сарадња у региону стратешко опредељење Србије у циљу не само економског развоја региона, већ и као идеје повезивања и уједињења региона и његовог приближавања Европској унији, и навела да Србија искрено подржава иницијативу Берлински процес.

Зарацин је нагласио значај даљих корака на успостављању заједничког регионалног тржишта и изнео очекивање да ће резултати иницијативе Берлински процес омогућити стварање просперитетнијег окружења и дати конкретне бенефите за становнике региона.

Брнабићева је, говорећи о актуелним приликама на Косову и Метохији, истакла посвећеност Србије очувању мира и стабилности и оценила да Београд очекује потпуну имплементацију потписаних споразума. Нагласила је важност што хитнијег оснивања Заједнице српских општина, додајући да очекује подршку која ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора.

Зарацин се сложио да су разговори Београда и Приштине основа за даљу дискусију и напредак.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.

Подели на: