Најновије вести

Лајчак после састанка са Куртијем: Можемо имати нормализацију или конфронтацију

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак, након састанка са премијером у Приштини Аљбином Куртијем рекао је да је са њим имао важну расправу у вези са нацртом Статута Заједнице српских општина.

 

Лајчак је изјавио да је са Куртијем детаљно разговарао о томе како Европска унија види процес израде нацрта Статута.

“Верујем да имамо договор о овом процесу. Имамо договор, имамо жалбу и потребне су нам јасне идеје за наредне кораке”, рекао је Лајчак.

Истакао је ЕУ јасно ставила до знања да је за њих прихватљив сваки модел ЗСО заснован на европским вредностима и принципима и европским моделима.

“То смо говорили од почетка, јасни смо по том питању”, рекао је Лајчак.

Лајчак је најавио да ће по том питању сутра боравити у Србији у званичној посети, а да ће се у понедељак у Бриселу састати са главним преговарачима Бесником Бислимијем и Петром Петковићем.

“Веома је важно да имамо разумевање о корацима које ћемо предузети и имали смо важну дискусију. Исто ћу сутра разговарати у Београду и састаћу се са двојицом главних преговарача, Бислимијем и Петковићем, у понедељак у Бриселу. Обе стране морају да се посвете нормализацији односа”, рекао је Лајчак.

Упитан да ли би ситуација на северу могла да се заоштри, после заклетве албанских градоначелника у четири тамошње општине, Лајчак је рекао да постоје два пута напред: нормализација или конфронтација, и да друго није никоме у интересу.

“Можемо да имамо само нормализацију или конфронтацију, а ми желимо да се у потпуности фокусирамо на нормализацију, тако да желимо да избегнемо било какву ескалацију, то није никоме у интересу”, поручио је Лајчак.

Он је, између осталог, нагласио да ће после подне посетити север како би се уверио у ситуацију на терену.

“Идем на север, али ми је интересантно да разговарам и са градоначелником Јужне Митровице и да чујем његово виђење ситуације”, рекао је Лајчак.

Подели на: