Најновије вести
Говорећи  о  „ЈЕДИНСТВУ“-  Панорама,  Рада  Комазец је  истакла да   оно са својом издавачком делатношћу истрајава већ осам деценија  чувајући и афирмишући  српски језик, културу и ћирилично писмо као неодвојиви део српског идентитета .

ОДЈЕКИВАО ЈЕ ГЛАС   „ЈЕДИНСТВА“ ОД КОСОВА И МЕТОХИЈЕ  ДО ПРАГА

Престала је киша да ромиња, као да је и Влтава стала  када се заорила  традиционална етно песма  са  Косова и Метохије, која је била увод у представљање  издавачке куће „ЈЕДИНСТВО“ –Панорама са Косова и Метохије у Прагу.  Кренуле су бујице речи  о   сведоку времена и ризничару српске речи и ћирилице , али и стихови  косовско –метохијских песника  који објављују  у Јединству . У великој сали Амбасаде Републике Србије  у Чешкој Републици  тражило се  место више  за све оне  који су пожелели да  чују ,   виде и осете косовско –метохијско  поље , бруј звона са Дечана, Грачаницу, Бистрицу… По речима публике била је то промоција за памћење, а  преплитала се радост и туга, тужне и радосне песме и стихови, баш онако како се вековима преплиће живот  Срба на  косметској светој земљи.

 

Његова екселенција , амбасадор Србије у  Прагу др Берислав Векић,  пожелео је нашој издавачкој кући  дуговечност  , истакавши  да се „Јединство“ никада није могло посматрати као обична новина већ као лист који светли на светој земљи, хроничар и сведок времена, глас народа и истине.

-„Јединство“ са својом издавачком делатношћу  баштини традиционалне српске вредности, истрајава и служи српској јавности и народу на најугроженијем простору Европе. Хвала вам што постојите- казао је амбасадор Векић.

О Јединству и издаваштву ове новинско издавачке куће  у  емотивном говору обратила се уредница и директорица „Панорама“ –Јединство, Рада Комазец, која је синоним за његов   опстанак и развој више од две деценије. Она је, између осталог, казала:

-Доносимо вам поздраве са Косова и Метохије, како за вас наше сународнике, тако и за пријатељски  чешки народ који је увек срцем уз Србе на КиМ, а ја имам моралну и људску обавезу, да пре него што кажем нешто више о нашем издаваштву,  пренесем  и шта се данас дешава на Косову и Метохији,  да је наш народ изложен страшном терору власти у Приштини, који не одустају  од плана да протерају Србе са  своје вековне земље . Сваког дана су на делу  хапшења, малтретирања, забрана увоза робе и производа из централне Србије, лекова, али и забрана за школске књиге и прибор. Забрањују букваре за српске прваке. Народ који се вековима борио за цивилизацијске тековине  и  данас је  приморан да се бори против антицивилизацијских мера   које се врше сваког дана нас њим- изнела је директорица Комазец.

Говорећи  о  „ЈЕДИНСТВУ“-  Панорама,  Рада  Комазец је  истакла да   оно са својом издавачком делатношћу истрајава већ осам деценија  чувајући и афирмишући  српски језик, културу и ћирилично писмо као неодвојиви део српског идентитета . Она је изнела хронолошки догађаје  везане за „Јединство“ са акцентом  на период у последње две деценије, када је наша издавачка кућа  и новинари  прогнани из свог дома у Приштини а потом  подсетила на значај ове куће у културном, језичком и националном смислу:

– Иза „Јединства“ стоји  богата традиција вредна поштовања, предан рад професионална сарадња са ауторима, квалитет и национална одговорност, чувања језика и писма као темеља идентитета  народа.   Вишедеценијским  објављивањем књига  из науке, културе,  историје,  која представљају понос српске  књижевности, „Панорама“ –Јединство је  створила значајну репутацију  засновану на чврстим, постојаним темељима националне културе  у њеном  највишем  естетском и  етичком значењу. Стварање литературе на Косову и Метохији у овим временима значи  нешто посебно , не само један вид изражавања  изузетне уметничке лепоте стваралаштва, већ и једну обавезу  настављања чувања  писане речи  и писма српског народа  на косовско –метохијској земљи  –   навела је директорица  Комазец .

Након њеног дирљивог обраћања о Косову и Метохији  и „Јединству“  уследио је ред песме, ред стихова  косовско метохијских песника, које су надахнуто казивали глумци Народног позоришта Приштина  Јасмина Стоиљковић и Небојша Ђорђевић.

У извођењу  етно појца млађене Косовке  Вере Столић редали су се као бисери  српске традиционалне песме:  Недам ником оно што је моје, Ој Лазаре, Лазаре, Маријо ћеро море,  Сву ноћ ми билбил препева… што је изазвало посебну емоцију код публике. Поред Срба који живе и раде у Чешкој Републици, промоцији „Јединства“- Панорама  присуствовали су и бројни Чеси из  Удружења   чешко- српског пријатељства, али и чешки медији.

Слободан Јотић

Подели на: