Најновије вести
Rada Komazec dobitnica visokog priznanja

РАДА КОМАЗЕЦ ДОБИТНИЦА ВИСОКОГ ПРИЗНАЊА УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

На Скупштини Удружења књижевника Србије новинарки и директорици „Панорама – Јединство” Ради Комазец додељена је Плакета са ликом Симе Матавуља, што спада међу највиша признања које Удружење књижевника Србије додељује.

 

Рада Комазец као новинар, уредник и књижевни критичар дуги низ година кроз бројна издања и публикације које уређује, пожртвовано ради на очувању српског језика, писма и културе што су елементи и предуслови за очување идентитета Срба на Косову и Метохији. У времену забране дистрибуције српских књига и штампе на простор Косова и Метохије, она проналази начин да увек стигну тамо где је најпотребније. Текстови Раде Комазец о култури, рецензије књига као и часопис за културу и књижевност „Стремљења” и бројне књиге које уређује, на високом су професионалном нивоу.

 

Rada Komazec dobitnica visokog priznanja, dugi niz godina požrtvovano radi na očuvanju srpskog jezika, kulture i srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji.

 

Упитали смо директорицу Комазец шта јој значи ова награда: „Оно што ме посебно радује јесте да се негде на небу мој завичајни писац Симо Матавуљ радује што сам баш ја добила Плакету са његовим ликом и што се борим за очување језика, писма и идентитета нашег народа на КиМ. Снажно, без компромиса и без одступања, баш као и његов јунак Пилипенда. Док сам као млада читала књиге „Бакоња фра Брне”, „Пилипенда” „С мора с планине”, „Ноћ уочи Ивање” и друга дела изузетног приповедача, Далматинца са истакнутом националном свешћу, дивила сам се његовим језгровитом и оригиналном опису ликова, оштрини и трезвеном посматрању живота. Велика је, наравно, част бити добитник награде са именом врхунског приповедача и једног од оснивача Удружења књижевника Србије, односно првог председника УКС-а.

С. Ђукић

 

Подели на: