Најновије вести
Rada Komayec u poseti školi u Kosovskoj Vitini uručila je preko 300 knjiga djacima

РАДА КОМАЗЕЦ , ДИРЕКТОРИЦА “ПАНОРАМА” -ЈЕДИНСТВО УРУЧИЛА ПРЕКО 300 КЊИГА О.Ш. “МЛАДЕН МАРКОВИЋ” У КОСОВСКОЈ ВИТИНИ

Још једна у низу хуманитарних акција даравивања књига српским школама на КиМ новинско издавачке установе „Панорама-Јединство“

У ОШ “Младен Марковић” затекли смо свечану атмосферу, али не због окићене јелке и доласка Нове године, већ су ученици и наставно особље ове школе у знак захвалности на великом поклону ( око 300 књига) уприличили дочек директорици “Панорама” – Јединство Ради Комазец, која им је даровала књиге из издавачке продукције ове најстарије и једине новинско -издавачке куће на Косову и Метохији.Rada Komazec, direktorica “Panorama” -Jedinstvo uručila je preko 300 knjiga učenicima O.Š. “Mladen Marković”u Kosovskoj Vitini
Књижни фонд библиотеке ОШ „ Младен Марковић“у Косовској Витини, која има издвојено одељење и у Бинчу, значајно је употпуњен вредним насловима из домена историографије, савремене прозе и поезије и дечије књижењвности. То је била само једна у низу многобројних акција даривања књига српским школама, пре свега у изолованим срединама на Косову и Метохији. Одушевљена срдачним дочеком, директорица Рада Комазец је обраћајући се ученицима , између осталог казала:
“Хвала вама, вашим родитељима и наставницима што својим присуством на овом простору чувате наше Косово и Метохију. Образовање је најмоћније оружје које мења свет, осваја слободу и побеђује. Зато читајте, учите и будите најбољи. Читајући ове књиге које сам вам донела пуно тога ћете научити, стећи самопоуздање, развијати критичку мисао и обогатити емоционални аспект живота. Читање отвара потпуно нови свет могућности. Мисли лепо укројене у речима могу вас инспирисати да и ви напишете коју реченицу на папиру и тек тада постаје могућност да неки људи прочитају ваших руку дело – рекла је ученицима директорица Комазец , поздрављена громким аплаузом.
Она је , такође, додала да ученици читањем богате речник и да сваки наставник воли да чује ученика који разговетно, бирајући праве речи интерпретира одређену наставну јединицу.Još jedno humanitarno delo Rade Komazec, direktorice “Panorama” -Jedinstvo
“Лепо се изражавати, течно говорити о ономе што је тема разговора , учи се од најранијих разреда кроз школу , али и читањем књига и управо због тога сам вам и донела ове књиге и обећајте ми да ћете их читати – затражила је директорица Комазец од ученика који су јој гласно одговорили да ће прочитати књиге и још једном је поздравили аплаузом.

Директор ОШ „ Младен Марковић“, Станисав Којић жаваливиши се директорици Комазец истакао је да је ова донација изузетно драгоцена, јер се ради о вредној литератури која ће употпунити знање ученика пре свега. Он је у име школе уручио захвалницу Ради Комазец за допринос у употпуњавању библиотечког књижног фонда. При том је нагласио да лист Јединство деценијама даје огроман допринос својим објективним извештавњем о догађајима на Косову и Метохији, укључујући и витински крај.
-Лист Јединство је наш радо читани лист који годинама прати и дешавања у нашој општини и пише и о раду наше школе и нама и ми смо на томе неизмерно захвални и срећни да је данас са нама овде у школи лично и директорица “Јединства” Рада Комазец– казао је, поред осталог, Којић.
Ученици су након што је директорица Комазец уручила књиге школи извели културно уметнички програм у част њеног доласка и у знак захвалности на вредној донаицији. Поред осталог деца су казиваа стихове, али и одиграла неколико традиционаних српских кола, одевена у прелепе српске народне ношње Косовског Поморавља, што је у једном моменту изазвало сузе у очима Раде Комазец. Песник из витинског краја , Срећко Симић је такође казивао стихове из недавно објављене збирке дечјих песама у едицији Установе за новинско издавачку делатност „Панорама –Јединство“.
ОШ „Младен Марковић“ у Витини, граду у коме је остало неколико десетина Срба, је опстала упркос бројним проблемима с којима су се Срби овде суочавали. Ради у објекту који се налази на имању у власништву витиснке православне црквене општине надомак цркве Свете Петке. Наставу у овој школи укупно похађа 26 деце а пре бомбардовања Србије 1999. године било их је 500. Иначе, српска школа у Косовској Витини основана је 1831. године.
С.Ивковић

Подели на: