Најновије вести

Дачић са Жиофреом: Србија за наставак пуне сарадње са ЕУ

Председник Народне скупштине Ивица Дачић разговарао је са шефом Делегације ЕУ у Србији амбасадором Емануелом Жиофреом и истакао да је наша земља спремна за наставак пуне сарадње са ЕУ, њеним институцијама и државама чланицама.

 

Жиофре је поручио да је “у светлу руске агресије на Украјину важно да Србија даље усклађује своје политике са ЕУ, укључујући и области заједничке спољне и безбедносне политике”.

Он је нагласио и да ЕУ очекује формирање нове скупштине и нове владе са снажним мандатом.

Дачић је рекао да је Србија спремна и за интензиван рад у циљу напретка и убрзања преговарачког процеса, с обзиром да је чланство у ЕУ спољно-политички приоритет и стратешко опредељење наше земље.

Саговорници су истакли позитивне резултате рада тренутног сазива Народне скупштине, попут “успешне имплементације мера договорених током Међустраначког дијалога у сарадњи са кофасилитаторима из Европског парламента, учешћа свих политичких снага на недавно одржаним изборима без бојкота, унапређења изборних услова, реформа правосуђа и Устава које су остварене кроз сарадњу са Венецијанском комисијом”.

Дачић је изразио наду да ће сарадња са Венецијанском комисијом бити настављена и када су будуће реформе у питању.

Амбасадор Жиофре истакао је да је Делегација ЕУ у Београду партнер парламента Србије, те да се нада наставку конструктивне сарадње.

Он је захвалио одлазећем председнику Скупштине на улози посредника заједно са посланицима Европског парламента у међустраначком дијалогу и поздравио чињеницу да су сви кључни политички актери учествовали у изборном процесу.

Извештај Мисије за посматрање избора ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права ће дати нове препоруке за даље јачање интегритета изборног процеса у Србији, наводи се у саопштењу.

Подели на: