Најновије вести

Заменик министра спољних послова Ирана за РТС: Техеран и Београд имају блиске ставове

Иран који има збирно највеће резерве нафте и гаса на свету – спреман је да стави на располагање резерве тих енергената Србији, рекао је заменик министра спољних послова Ирана Али Багхери. У сусретима са српским званичницима истакао је да Техеран и Београд имају блиске ставове о регионалним и међународним питањима. У интервјуу за РТС говорио је и о вишенедељним масовним протестима жена у Ирану, који су почели после смрти Махсе Амини.

 

Али Багхери, у интервјуу за РТС, каже да су односи Србије и Ирана веома добри и конструктивни.

“Иран је спреман да обезбеди потребне енергенте – нафту и гас за пријатеље у Србији. На основу ваших потреба видећемо како да то реализујемо. Ако већ постоје довољни капацитети, то ћемо одмах доставити. А помоћи ћемо и српским пријатељима да припреме потребне капацитете за енергенте из иранских извора”, рекао је Багхери.

Говорио је и о вишенедељним масовним протестима жена у Ирану, који су почели после смрти Махсе Амини.

“Прво да кажем да је девојка Махса Амини приведена због непоштовања закона Ирана. Али није била у притвору, нити убијена. Била је болесна од детињства и подвргнута операцијама на мозгу. У свету се за информисање највише користе западни медији: Ројтерс, АП, Франс прес. А они догађаје пласирају на основу својих интереса и политике Лондона, Париза, Вашингтона”, навео је Багхери.

“Право на демонстрације и мишљење је дозвољено иранским законима. Ми смо верска држава. Верски принципи важе и за жене и мушкарце. Нема ограничења да жене у Ирану буду на друштвеним позицијама присутне и активне. Политика, економија, уметност, образовање, просвета – 25 одсто свих функција у државној админстрацији Ирана носе жене”, закључио је Багхери.

Подели на: