Најновије вести

Реаговања у Приштини и Тирани: Куртијева посета Тетову и Скопљу изазива поделе и показује борбу за власт

Посетама Скопљу и Тетову приштински премијер Аљбин Курти имао је за циљ да регионално уједини Албанце, да прошири свој утицај међу њима, да покуша да дође на власт у главном граду Северне Македоније, пошто у Тирани у томе није успео, оцењују албански политичари и правници.

 

Потпредседник Демократског савеза Косова Љуфти Хазири изјавио је да је Куртију присуство свечаном именовању улице у Скопљу по Адему Демаћију било потребно у оквиру политичких циљева у региону, да уједини Албанце, али, како је Хазири навео, његов политички циљ је дубљи и односи се на покривање афера и скандала који су избили на Косову.

“Циљеви су уједињење Албанаца у региону, али је политички мотив дубљи. Реч је о затварању афера и скандала који су избили на Косову, везани за енергетику, државне резерве и стара средства. Ова посета није посета премијера Косова, већ лидера покрета Самоопредељење. Његова тамошња обећања изазвала су раздор, јер је отворено стао на страну нове (албанске) опозиције. Не заборавимо да је Курти на прошлим изборима подржао господина Сељу. И у тој посети у то време било је доста дебате. Курти покушава идеолошку коалицију, мимо државног протокола”, рекао је Хазири приштински медијима.

Хазири указује да Курти “ствара кризе у односима са суседима”, те да је након прекида односа са Абазовићем и Рамом, то сада учинио и у Северној Македонији.

“Куртијева једина веза до пре неколико дана била је са Скопљем, јер са Црном Гором су нарушени односи са Дританом Абазовићем. Чак и са Албанијом, Рамина посета Приштини је виђена као проопозициона подршка и то је ескалирало односе. А последња посета Тетову и Скопљу ставља Косово у односе који производе кризу. Приштина производи лошу политику и кризе експлоатишући албанску заједницу”, закључује Хазири.

Правник из Тиране Крешник Спахију сматра да Аљбин Курти тражи власт у Скопљу, коју није успео да добије у Албанији.

“Након што је покушао да сруши владу Тиране, он покушава да сруши владу Скопља. Аљбин Курти је изашао на изборе у Тирани, изашао је са 300 гласова на изборима 2021, па је отворено тражио власт у Албанији, видећи да није успео и да нема подршку гласовима у Албанији, покушава да направи политички сукоб тако што ће склопити савез са опозицијом у Северној Македонији”, рекао је Спахиу медијима на албанском.

“Савез који он може да има са Салијем Беришом или опозиционим фактором у Северној Македонији није забрањен законом, али би добродошло било да има савез са свим странкама. Такозвана патриотска странка, као што је Самоопредељење, мора да има у својој сржи савез свих Албанаца, албанизам над партијским интересима, без разлике, социјалистички или демократски, у влади или у опозицији”, рекао је Спахију.

Подели на: