Најновије вести

Вучић: Због дешавања на КиМ тражићемо седницу СБ УН, чекамо најповољнији тренутак

Тражићемо у веома скором временском периоду седницу СБ УН, посебно због дешавања на КиМ и ужасних притисака који народ трпи, бирамо најбољи тренутак”, рекао је Вучић.

 

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће имати састанак са представницима Срба са Косова и Канцеларије за КиМ, као и да ће сви на време бити обавештени о томе када ће Србија поднети захтев за одржавање Седнице безбедности УН.

Он је на конференцији за новинаре након церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у Овчи, рекао да ће Србија тражити одржавање хитне седнице Савета безбедности УН пре редовне у октобру рекао да ће тражити хитну седницу, а посебно због последњег догађаја везано за КиМ.

,,О томе ћу данас да имам састанак и са представницима Срба са КиМ и људима из Канцеларије за КиМ, због ужасних притисака које трпи наш народ на КиМ, наставка Куртијевих провокација и свега другог”, рекао је Вучић.

Председник је, што се тиче захтева за хитну седницу Савета безбедности УН, рекао да се бира најбољи тренутак.

,,Не бих да објашњавам детаље ни ко када председава, и ко је када присутан ко није присутан. У тренутку када нама највише буде одговарало тада ћемо захтевати одржавање седнице, у веома скором временском периоду, а о томе ћете бити на време обавештени”, рекао је Вучић.

Нико у Атини није осудио насиље над Србима на КиМ

Вучић је изјавио да нико на састанку лидера Западног Балкана и представника ЕУ у Атини није осудио кршење људских права Срба на КиМ нити је покушао да изврши притисак на Аљбина Куртија да промени однос према њима.

Он је то рекао на питање новинара да ли је неко на састанку у Атини осудио кршење људских права Срба на КиМ.

Вучић је додао да нико није ни покушао да изврши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да примени свој однос према Србима.

,,Неки ми кажу: ,,Ја сам рекао Куртију то и то”, али на самој вечери другачија је атмосфера. Није то тако једноставно. Био је очигледан сукоб премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског и Куртија, и Куртијево уобичајено понављање да је он највећи јунак и да би волео да буде као председник Украјине Володимир Зеленски”, рекао је Вучић.

Додао је да су га сви гледали у чуду због његових речи.

,,Али да може да чини зло, то може и то ће да чини сваки дан. Наше је да гледамо како да проналазимо најбоља решења за наш народ”, поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ниједна неформална вечера са неформалним закључцима не може ништа да промени, али може да покаже какви су односи, на питање Тањуга која је била прва, а која последња верзија Декларације усвојене у Атини, рекао да те изјаве немају формално правни значај, али указују на политику која се води.

Према његовим речима, текст Декларације се припремао данима, прва верзија је усаглашена са неким земљама учесницима неформалног скупа.

Додао је да је Србија експлицитно била против два става у документу, од којих је један став о санкцијама Русији.

,,За нас је то све веома тешко, у врло смо тешким условима успели да изборимо оно што је за Србију битно. Ту су биле четири земље, од којих две из ЕУ и Украјина које су под притиском да признају Косово. За нас су то били кључни разговори. Ја гледам да извучем оно што је најбоље за Србију”, рекао је он.

На питање о састанку земаља БРИКС-а он је казао да није имао пуно времена да испрати шта се све дешавало на том састанку, али да ће покушати у току вечери.

,,Очигледно је да они хоће да направе изазов Групи седам. Има ту много знакова питања, али стварају се услови за стварање другачијег света, друго нећу да коментаришем”, рекао је Вучић.

Дужан сам Немцима извињење,доказали да не прикривају податке о убиству Оливера

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је дужан Немцима једно извињење, јер смо од њихових служби добили уверавања и доказе да они не прикривају податке у вези са убиством Оливера Ивановића.

,,Дужан сам Немцима једно извињење, ми смо проверавали и разговарали са припадницима немачке службе у претходних 20 дана, од тврдњи Братислава Гашића да прикривају убице у случају Оливера Ивановића, добили уверавања и доказе да они не прикривају те податке”, рекао је Вучић новинарима у Овчи.

У своје име тражим да прихвате извињење, поручио је Вучић.

,,Ми мислимо да у наставку наших акција тим поводом и по том питању, надам се да ћемо доћи и до конкретних резултата”, додао је Вучић.

Водимо готово немогућу и свакако најбољу политику за наш народ

Председник Вучић је изјавио да Србија води готово немогућу и свакако најбољу могућу политику за наш народ, али да то нажалост у нашој земљи нико неће да призна, већ да га неретко једни исти осуђују због тога што се сусрео са Володимиром Зеленски, а истовремено га нападају да је ,,руски човек”.

На питање новинара како види те нападе, Вучић је рекао да они што то раде нажалост немају ниједан принцип кога се држе и да их баш брига због тога.

,,Никада нису могли да разумеју и швате да постоје људи који имају своју политику – српску и слободарску политику, да смеју да се сретну и са Путином и Зеленским и да и једном и другом кажу све што мисле”, навео је Вучић.

Казао је да се бори за своју земљу и запитао их зашто им то смета.

,,Да су нам увели санкције због односа према Украјини, рекли би – Вучићу ти си крив за санкције, а да сам урадио нешто више против Путина, рекли би да сам издао Русију. И знају сви да водимо готово немогућу а свакако најбољу могућу политику за наш народ и сви то знате овде и сваки човек то зна и каже у себи – добро је он то изгурао и нешто кривудао и направио за Србју, само што то нико неће да призна”, навео је Вучић.

Каже да у Србији нико неће да призна да је неко нешто добро урадио.

,,Али, када дођу избори људи се руководе резултатима и будућности своје деце и тако доносе одлуке”, нагласио је председник Србије.

Подели на: