Најновије вести

Вучевић за РТС: Срби на КиМ се осећају нелагодно јер не знају шта Курти може ново да смисли

Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да је ситуација на КиМ и даље напета и непредвидива имајући у виду читав низ једностраних потеза које је администрација у Приштини повукла. Наглашава да Приштина константно има неке активности које су усмерене на подривање свих постигнутих споразума. Срби се осећају нелагодно и несигурно на КиМ, јер не знају шта Аљбин Курти може ново да смисли, истакао је Вучевић.

 

Иза нас је седница Скупштине о Косову и Метохији, жива дипломатска активност је свакодневна, пред државом су тешки дани и тешке одлуке.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је ситуација на Косову и Метохији и даље напета и непредвидива имајући у виду читав низ једностраних потеза које је администрација у Приштини повукла.

Вучевић је рекао да је премијерка Ана Брнабић јуче на седници у Лебану, на обележавању 100 дана рада Владе, навела број напада на Србе у том периоду, тако да на један и по дан буде бар један напад на Србе, чешће него што је неко претпоставио, што директно имплицира позицију Србије у преговарачком поступку.

“Снажан осећај нелагоде међу Србина на КиМ”
“Снажан је осећај нелагоде и несигурности међу Србина на КиМ. Приштина константо има активности које су усмерене на подривање свих споразума који су до сада постигнути, на заузимање даљих позиција да ли у контексту преговарања, или у контексту неких њихових активности на терену који воде у ескалацију”, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, они стално имају размештање трупа, полицијских јединица, покушај трансформације КСБ у оружане снаге, прављење нових пунктова на кључним саобраћајницама, махом на северу КиМ, уз јасну поруку да им не пада на памет да формирају ЗСО.

“Истовремено, неке невладине организације одређених западноевропских држава пишу статут ЗСО без учешћа Срба, а предвиђају нам надлежности као да смо нека невладина организација, као да смо скуп добровољних љубитеља птица и природе, а не да то мора да има структуру и надлежности које произилазе из принципа из Бриселског споразума”, каже министар одбране.

Све што се дешава на КиМ не може да нас остави равнодушним и не може да нас чини спокојним, навео је Вучевић, додајући да се то односи, пре свега, на српску заједницу на КиМ.

“Срби се осећају нелагодно и несигурно на КиМ јер не знају шта Аљбин Курти може ново да смисли или уради, а све што је радио и смишљао није било усмерено на стабилизацији него на ескалацији и прављењу атмосфере да су Срби непожељни на својим вековним просторима”, каже он.

Ситуација на административним прелазима
Вучевић каже да су административни прелази у надлежности МУП-а и полиције.

“Ту је више него компликовано у погледу приштинског тумачења таблица општина са севера КиМ – да ли може да се уђе или напусти територију КиМ, а да после можете да се вратите – дерогирање, поништавање свега што је постигнуто као споразум и прављење неке ситуације која може да доведе до ескалације”, рекао је Вучевић.

“Пошто Курти нема шта да понуди својим бирачима, нема инвестиције, нема инфраструктурне пројекте, не може да се похвали економским резултатима – шта може да понуди – да прави неке непријатеље, ко су иделани непријатељи – Срби, он би требало да буде мали Зеленски, а ми неки мали Руси, ево сценарија из 1990-тих који њему дају аргументацију зашто ради то што ради. Важно је да останемо мирни и рационални, да избегнемо тај сценарио који нас води у странпутицу за наше српске националне интересе”, рекао је Вучевић.

Војска чува мир, напомиње министар одбране и додаје да је ВС у сталном контакту са Кфором, постоји посебна комисија која је задужена за комуникацију, генерал Мојсиловић је у контакту са командантом Кфора, који је одговоран и надлежан за очување мира на КиМ.

О притисцима на Србију
Вучевић каже да је готово извесна даља ескалација сукоба у Украјини, а Русија појачава своје акивности.

“Западне силе појачавају испоруку наоружања и војне опреме и даљу помоћ Украјини, сукоб ће бити све тежи, што ће екстремно комплиовати позицију Србије. Ми увек имамо једно питање које виси као Дамоклов мач, а то је питање КиМ – аргумент и једнима и другима или смета и једнима и другима, а треба да се обије о нашу главу, па би требало да се прилагодимо новим околностима, а то значи да платимо високу цену, зато је важно да будемо смирени са јасном стратегијом шта треба да радимо, а да не покажемо унапред све карте, да будемо и мудрији”, рекао је Вучевић.

Говорећи о изборима, Вучевић је рекао да нас на почетку следеће године очекују локални и покрајински избори.

“Ако опозиција мисли да је време за изборе, не бежимо од тога. Спремни смо да разговарамо о томе, не можемо да искључимо да ће се то десити до краја године. Надамо се да неће бити избора ове године, ако буде ићи ћемо да победимо, не на улицама, друштвеним мрежама већ у бирачким кутијама”, напоменуо је Вучевић.

Конкурс за пријем 5.000 младих у специјалне јединице
Јака Србија је фактор одвраћања напада на њу, са новим људством и наоружањем. Србија није џак за ударање и не могу да се играју са нама, поручио је министар одбране.

Основна плата војника у специјалним јединицама биће између 200.000 и 220.000 динара, а укупна примања, ноћни рад, празници, теренски рад може да иде до 300.000 динара, рекао је Вучевић, додајући да не може и не треба да свако буде у тим јединицама.

“Тражимо људе који имају велику дозу патриотизма, који су и економски мотивисани”, истакао је Вучевић.

Говорећи о обележавању Сретења, Вучевић је рекао да ће почасна паљба бити изведена на Калемегдану 14. фебруара, што је увод у прославу обележавања празника, а централана прослава биће одржана традиционално у Орашцу 15. фебруара.

Подели на: