Најновије вести

Патријарх: Заштитимо баштину СПЦ на Косову и Метохији

Српски патријарх Порфирије изјавио је данас да су светиње на Косову и Метохији баштина Српске православне цркве, али и културна баштина читавог света, због чега не треба да нас чуди што су и под заштитом УНЕСКО-а.

 

“Ово су наше светиње. Оне припадају СПЦ. Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка и опет, све друге светиње на Косову и Метохији, јесу баштина СПЦ. Међутим, све што је духовно никада, ако је аутентично духовно, не ограничава се само на једног човека или на један народ”, рекао је патријарх у изјави медијима после посете манастиру Високи Дечани.

Поглавар СПЦ је поручио да “баш зато што је духовно, иако је наше, то превазилази и по значају и по лепоти границе у којима ми постојимо и којима ми припадамо” и да то “јесу светиње које су културна баштина читавог света”.

“Зато не треба да нас чуди што су све побројане светиње и под заштитом УНЕСКО-а”, поручио је патријарх.

Он је позвао све да уложимо напор, “монаси то чине, Црква то чини, али и сви други чиниоци и на локалу и шире, али и глобално, да се овакве светиње заштите као културна баштина из 14. века, нешто што је људски род најузвишеније и најлепше могао да да и јесте дао у овим светињама”.

“Сви чиниоци, добронамерни, треба да уложе напор не само да се чувају и очувају ове светиње него да имају значај који су имале кроз историју; значај за нас, јер јесу наше наслеђе, православно српско, али и за све друге људе”, рекао је патријарх Порфирије, а саопштила Информативна служба СПЦ.

 

Подели на: