Најновије вести

Породице несталих и даље чекају

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ У ПРЕС – ЦЕНТРУ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА НЕСТАЛИХ 30. АВГУСТА

 

У Београду је у Прес центру УНС-а одржана конференција за медије Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије, поводом Међународног дана несталих лица 30. августа, којој су присуствовали и високи званичници Владе Србије. Слоган овогодишње конференције био је „Породице несталих и даље чекају“, а обележавање Међународног дана несталих одржано је уз подршку Међународног кмитета Црвеног крста.
Председник Координације удружења породица несталих Душко Челић рекао је да се, упркос постојању оправданих разлога, не може оправдати чињеница да закон о несталима није донет у мандату претходне Владе и Скупштине.
“Колико друштво у трци за опстанком занима трагедија других, да ли га све ране боле, колико људи у Србији зна за 33 године од почетка првих сукоба на простору бивше Југославије да постоји велика социјална група коју чине унесрећене породице прогнаних из својих домова“, рекао је Челић.
На конференцији Координације министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић најавио је да ће се наставити са радом на доношењу Закона о несталим лицима јер за то постоји и политичка воља председника Србије. Истакао је да се ради и на томе да се успостави и Национални дан несталих лица и изразио спремност да се у општинама и градовима широм Србије подигну спомен обележја несталим лицима.
Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић рекао је да се процес идентификације несталих данас налази у критичној фази узимајући у обзир број несталих који су идентификовани, односно три лица у Хрватској и исти број у БиХ.
“То говори о неспремности оних чија је то обавеза и оно што је још горе – о српским жртвама се не говори”, рекао је Одаловић.
Према подацима Међународног црвеног крста на простору бивше Југославије се и даље трага за укупно 9,781 особом, а да су од тог броја 3,700 њих српске националности. „На хиљаде је породица које и даље трагају за трагичним судбинама својих несталих. За истином о догађајима у којима су нестали, за информацијом где су укопани њихови посмртни остаци, ако уопште и имају гробова или су им гробови знане и незнане јаме, горе, реке, пољане, ливаде, речју знана и незнана стратишта широм бивше Југославије“, рекао је председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и прогнаних са простора бивше Југославије, Душко Челић. Подсетио је да се нестали Срби не налазе у Србији или су на територији КиМ, где, држава Србија не врши фактичку власт. Самим тим, додао је, положај породица несталих је тежи у односу на све друге у бившој СФРЈ.
„Породице несталих чекају на истину и правду, вођени принципима неполитичности у складу са нашим становиштем да је питање несталих хуманитарно и цивилизацијско питање“, поручио је Челић. Питање несталих на КиМ, напоменуо је он, налази се у дубокој сенци политичких преговора власти Србије и у Приштини.
„Изјава Аљбина Куртија поводом Декларације о несталима, да се лица могу сматрати жртвама српског геноцида на КиМ… Поред тога што је неистина, то је груба увреда за жртве и њихове породице како српске тако и других националности, које су нестале од стране Терористичке, такозване ОВК (ослободилачке војске Косова). То представља и манипулацију под наизглед хуманом маском да жртве немају националност, а заправо се смештају у чињенични концепт – да су жртве Албанци а злочинци Срби“.
Председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић, рекао је да су подаци о судбинама несталих на простору бивше СФРЈ поражавајући, те да му је посебно забрињавајуће што се о српским жртвама не говори.
Када је реч о КиМ, Одаловић каже да званичници у Приштини не желе да сарађују са Београдом поводом питања несталих.
„На простору КиМ смо имали укупно 382 идентификације, а за задњих 10 година имамо 30. Три годишње. То говори о отклону оних који треба да раде оно што треба и што је обавеза“, нагласио је Одаловић.
Одаловић је такође рекао да не постоји захтев у вези са питањем несталих на који Србија није одговорила. Он је прокоментарисао и усаглашавање страна око Декларације о несталима у Бриселу, наводећи да је она била „светло“, међутим: „Три састанка смо имали после тога у Бриселу и Приштина неће да разговара о заједничком плану, активностима, комисији – да наставимо да радимо онако како је Декларацијом прописано“. Питањем несталих се, каже, не баве ни они који су гарант споразумима – Европска унија, а то је – велики проблем, рекао је Одаловић.
На конференцији је емитован спот са порукама и подацима поводом Међународног дана несталих, у копродукцији Координације, МКЦК и ЦКС.
Након одржавања конференције за медије, учесници скупа ће код Споменика несталим и страдалим лицима у ратовима 90-их, на простору бивше СФРЈ у Ташмајданском парку положити венац и цвеће. Учесници ће носити по један цвет, који симболизује нестало лице.
С.Ђукић

Подели на: