Најновије вести

ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ 2023.

ТЕСЛИНА НАУЧНА ФОНДАЦИЈА ИЗ ФИЛАДЕЛФИЈЕ

 

У организацији Теслине научне фондације из Сједињених Америчких Држава у току је одржавање манифестација Дани Николе Тесле 2023. Догађаји у оквиру манифестације у част великана српске и светске науке одржавају се на Коларчевом универзитету у Београду, у средњој техничкој школи „Никола Тесла“ у Сремској Митровици, Научном парку у Шапцу и Фрушкогорским манастирима где ће бити служени помени. Манифестација се одржава поводом обележавања Теслиног рођења и Дана науке у Србији. После уводних речи председника Теслине научне фондације Николе Лончара о активностима на промоцији лика и дела српског научника , наступали су учесници из иностранства и Србије из области науке, културе, уметности и Српске православне цркве. У досадашњем програми могло се много тога чути о Николи Тесли, о чудесном свету који ће настати применом електрицитета, значају мајке у Теслином животу, Тесли у уметности, како Срби у дијаспори промовишу лик и дело српског научника , Тесла визионар … О извештавању медија о Николи Тесли говорила је Рада Комазец, новинар и директор новинско -издавачке куће „Панорама“ -Јединство. Њено излагање преносимо у целости:
„Мени је данас посебна част да говорим о Николи Тесли. Рођена сам и одрасла стотињак километара од Смиљана и од када знам за себе знам и за Теслу. Већ у раној младости знала сам да је Тесла наш и део српског идентитета. Мене су околности и живот однели на Косово и Метохију и јако сам забринута за оба идентитетска стуба српског народа јер су данас угрожени. Не престају покушаји да нам отму и Теслу и Косово и Метохију.
Након што су 1921. године једне америчке новине погрешно пренеле да је Никола Тесла Аустријанац , Тесла се недвосмислено и принципијелно изјаснио да је Србин. Теслин принцип обавезује све новинаре света да и након смрти родоначелника модерне цивилизације поштују његов принцип изјашњавања о нацији . Дакле, новинарски кодекс части објективног и истинитост извештавања обавезује нас да поштујемо “Теслин принцип”, да га посмртно не покрштавамо.
Сам Никола Тесла био је човек принципа и кодекса части . Чак је поцепао мултимилионски чек из принципа, остављајући иза себе племениту мисију, радећи за виши циљ, поклаљајући 700 патената на добробит човечанства не марећи за материјалну добит.
Медији су од почетка помно пратили Теслу, а свет је био све гладнији његових изума и постигнућа. Био је фасцинантан научник са фасцинантним и необичним приватним животом. Опчињавао је својим великим делима, животном филозофијом , харизмом и генијалним умом.
Новинар мисли, гледа и слика живот , запажа и просуђује , пише или прави ТВ прилоге оно што публика његовог медија не зна или о чему недовољно зна. У том односу радозналости медија према одређеној јавној особи, па и сензационализам од Теслиног времена до данас није промењен. Тако су се медији интересовали за Теслин однос према женама, према уметности, начин облачења, ишране и баш из сваког сегмента његовог живота. Управо захваљујући медијима ми данас много знамо, не само о Теслиним патентима, него и о његовом приватном животу.
Амерички новинари Теслу су називали “Господаром светлости” а детаљи његовог живота били су добро познати читаоцима америчке штампе. За то је најзаслужнији Њујорк Тајмс који је посебно волео и цитирао Теслу. Српски научник је својим идејама, изјавама и јавним догађајима пунио странице овог , али и других листова у Америци.
Наслови из америчке штампе тог доба указују да је праћен сваки део његовог живота. Ево неколико: “Тесла стар 77 година, ретко спава, „ Тесла прави морску електрану“, ” Тесла открива нови енергетски уређај”, ” Тесла спасава голубове”, “Тесла није оставио тестамент” итд. Са друге стране сам Никола Тесла је очигледно волео штампу и са брижљивим интересовањем пратио оно што је о њему писано. Као траг те врсте страсти данас се у Музеју Никола Тесла у Београду налази 57 посебних албума са исечцима из новина у којима се говори о Тесли. Захваљујући тако великом медијском присуству у Теслином животу данас знамо пуно детаља из живота нашег научника.
Године су пролазиле а како Теслино знање није више могло бити од користи у САД падао је све више у заборав. Тек би га понекад посетио неки новинар да би се идућег дана појавио у новинама сензационалистички чланак о Теслином новом изуму. Искривљену слику о Тесли у његовим позним годинама правили су медији ради продаје. Например, забележено је да је једном објављено док је Тесла већ исцрпљен и сиромашан и боравио у хотелу Њујоркер : ” Тесла може створити тајанствену зраку коју пошаље све до Марса и она тамо остаје танка попут нити паучине а затим се њоме служи за комуникацију са Марсовцима”. Дакле и Тесла је падао у немилост таблоидне штампе са сензационалистичким насловима.
Медији у бившој заједничкој нам држави утркивали су се да пишу о Тесли као југословенском сину који воли свој српски род и хрватску домовину . Дакле, све је било подређено братству -јединству па и Тесла. Тако није било могуће прочитати да би Тесла тешко преживео да му последње године живота млади краљ Петар ИИ Карађорђевић није слао месечну апанажу, као ни опширни извештај о боравку Тесле у Београду на страницама часописа “БРАНИК” Краљевине Југославије и Теслино обраћање сународницима у Београду.
Данас слоган “Почивај у миру” за покојнике не односи се на Николу Теслу. Иако је новинарски постулат и принцип да се чују обе стране, нажалост Тесле није међу живима и баш зато би медији требали водити рачуна о свакој написаној и изговореној речи о њему. Медији у нашем комшилуку тенденциозно пишу о Тесли онако какав је државни пројекат а он је да Тесла у историји остане као хрватски изумитељ. Том циљу је све подређено када се ради о Николи Тесли. Више пута сам била у Меморијалном центру у Смиљану и након обиласка родне куће и гледања филма о Тесли, неупућени посетилац одлази са уверењем да је Никола Тесла Хрват.
Ако имамо у виду да управо медији креирају слику друштва и да имају највећу моћ, онда се требамо озбиљно запитати како ће се третирати Никола Тесла, у не тако далекој будућности. Више пута изговорена или написана лаж , уколико се више пута не демантује, постаће истина.
Јасно је да ће медији у суседној држави писати и правити емисије тенденциозне са намером, како би то народ рекао, покрштавањем одавно упокојеног Србина Николе Тесле и зато апелујем на колеге новинаре и медије у Србији, као и у српској дијаспори да мало више пишу о Николи Тесли , о његовом пореклу, породици, завичају и несрећној судбини Теслиног народа, који је данас тамо само у траговима. То морамо чинити због истине и због Тесле који је један од стубова српског идентитета.

Одмах ћемо добити одговор да је Тесла космополита који је волео све људе света. Слажем се јер сваки добар хришћанин и православац воли све људе света, а православна вера баштини постулате ранохришћана. Као неко ко добро познаје медијску сцену једне и друге стране победиће онај ко буде агилнији, агресивнији и упорнији а не ИСТИНА.
Имамо, такође, случај да се новинари не питају да ли је Музеј место у коме се похрањују нечији посмртни остаци у конкретном случају урна Николе Тесле. На помен благопочившег патријарха Иринеја да се урна премести тамо где и припада у храм Светог Саве у Београду је један део медија подигао медијску хајку са већ устаљеном причом о којојне желим говорити. Наравно, они су тада победили.
Теслина прича никада неће бити до краја испричана. Његов лик и дело које променило човечанство непресушна су инспирација која изазива медијско интересовања, али неопходно је поштовати кодекс и новинарски и Теслин принцип истине. „

Подели на: