Најновије вести

ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ 2023.

ТЕСЛИНА НАУЧНА ФОНДАЦИЈА ИЗ ФИЛАДЕЛФИЈЕ

 

У организацији Теслине научне фондације из Сједињених Америчких Држава у току је одржавање манифестација Дани Николе Тесле 2023. Догађаји у оквиру манифестације у част великана српске и светске науке одржавају се на Коларчевом универзитету у Београду, у средњој техничкој школи „Никола Тесла“ у Сремској Митровици, Научном парку у Шапцу и Фрушкогорским манастирима где ће бити служени помени. Манифестација се одржава поводом обележавања Теслиног рођења и Дана науке у Србији. После уводних речи председника Теслине научне фондације Николе Лончара о активностима на промоцији лика и дела српског научника , наступали су учесници из иностранства и Србије из области науке, културе, уметности и Српске православне цркве. У досадашњем програми могло се много тога чути о Николи Тесли, о чудесном свету који ће настати применом електрицитета, значају мајке у Теслином животу, Тесли у уметности, како Срби у дијаспори промовишу лик и дело српског научника , Тесла визионар … О извештавању медија о Николи Тесли говорила је Рада Комазец, новинар и директор новинско -издавачке куће „Панорама“ -Јединство. Њено излагање преносимо у целости:
„Мени је данас посебна част да говорим о Николи Тесли. Рођена сам и одрасла стотињак километара од Смиљана и од када знам за себе знам и за Теслу. Већ у раној младости знала сам да је Тесла наш и део српског идентитета. Мене су околности и живот однели на Косово и Метохију и јако сам забринута за оба идентитетска стуба српског народа јер су данас угрожени. Не престају покушаји да нам отму и Теслу и Косово и Метохију.
Након што су 1921. године једне америчке новине погрешно пренеле да је Никола Тесла Аустријанац , Тесла се недвосмислено и принципијелно изјаснио да је Србин. Теслин принцип обавезује све новинаре света да и након смрти родоначелника модерне цивилизације поштују његов принцип изјашњавања о нацији . Дакле, новинарски кодекс части објективног и истинитост извештавања обавезује нас да поштујемо “Теслин принцип”, да га посмртно не покрштавамо.
Сам Никола Тесла био је човек принципа и кодекса части . Чак је поцепао мултимилионски чек из принципа, остављајући иза себе племениту мисију, радећи за виши циљ, поклаљајући 700 патената на добробит човечанства не марећи за материјалну добит.
Rada Komazec, novinar i direktor novinsko -izdavačke kuće „Panorama“ -Jedinstvogovorila je o delu Nikole TesleМедији су од почетка помно пратили Теслу, а свет је био све гладнији његових изума и постигнућа. Био је фасцинантан научник са фасцинантним и необичним приватним животом. Опчињавао је својим великим делима, животном филозофијом , харизмом и генијалним умом.
Новинар мисли, гледа и слика живот , запажа и просуђује , пише или прави ТВ прилоге оно што публика његовог медија не зна или о чему недовољно зна. У том односу радозналости медија према одређеној јавној особи, па и сензационализам од Теслиног времена до данас није промењен. Тако су се медији интересовали за Теслин однос према женама, према уметности, начин облачења, ишране и баш из сваког сегмента његовог живота. Управо захваљујући медијима ми данас много знамо, не само о Теслиним патентима, него и о његовом приватном животу.
Амерички новинари Теслу су називали “Господаром светлости” а детаљи његовог живота били су добро познати читаоцима америчке штампе. За то је најзаслужнији Њујорк Тајмс који је посебно волео и цитирао Теслу. Српски научник је својим идејама, изјавама и јавним догађајима пунио странице овог , али и других листова у Америци.
Наслови из америчке штампе тог доба указују да је праћен сваки део његовог живота. Ево неколико: “Тесла стар 77 година, ретко спава, „ Тесла прави морску електрану“, ” Тесла открива нови енергетски уређај”, ” Тесла спасава голубове”, “Тесла није оставио тестамент” итд. Са друге стране сам Никола Тесла је очигледно волео штампу и са брижљивим интересовањем пратио оно што је о њему писано. Као траг те врсте страсти данас се у Музеју Никола Тесла у Београду налази 57 посебних албума са исечцима из новина у којима се говори о Тесли. Захваљујући тако великом медијском присуству у Теслином животу данас знамо пуно детаља из живота нашег научника.
Године су пролазиле а како Теслино знање није више могло бити од користи у САД падао је све више у заборав. Тек би га понекад посетио неки новинар да би се идућег дана појавио у новинама сензационалистички чланак о Теслином новом изуму. Искривљену слику о Тесли у његовим позним годинама правили су медији ради продаје. Например, забележено је да је једном објављено док је Тесла већ исцрпљен и сиромашан и боравио у хотелу Њујоркер : ” Тесла може створити тајанствену зраку коју пошаље све до Марса и она тамо остаје танка попут нити паучине а затим се њоме служи за комуникацију са Марсовцима”. Дакле и Тесла је падао у немилост таблоидне штампе са сензационалистичким насловима.
Медији у бившој заједничкој нам држави утркивали су се да пишу о Тесли као југословенском сину који воли свој српски род и хрватску домовину . Дакле, све је било подређено братству -јединству па и Тесла. Тако није било могуће прочитати да би Тесла тешко преживео да му последње године живота млади краљ Петар ИИ Карађорђевић није слао месечну апанажу, као ни опширни извештај о боравку Тесле у Београду на страницама часописа “БРАНИК” Краљевине Југославије и Теслино обраћање сународницима у Београду.
Данас слоган “Почивај у миру” за покојнике не односи се на Николу Теслу. Иако је новинарски постулат и принцип да се чују обе стране, нажалост Тесле није међу живима и баш зато би медији требали водити рачуна о свакој написаној и изговореној речи о њему. Медији у нашем комшилуку тенденциозно пишу о Тесли онако какав је државни пројекат а он је да Тесла у историји остане као хрватски изумитељ. Том циљу је све подређено када се ради о Николи Тесли. Више пута сам била у Меморијалном центру у Смиљану и након обиласка родне куће и гледања филма о Тесли, неупућени посетилац одлази са уверењем да је Никола Тесла Хрват.
Ако имамо у виду да управо медији креирају слику друштва и да имају највећу моћ, онда се требамо озбиљно запитати како ће се третирати Никола Тесла, у не тако далекој будућности. Више пута изговорена или написана лаж , уколико се више пута не демантује, постаће истина.
Јасно је да ће медији у суседној држави писати и правити емисије тенденциозне са намером, како би то народ рекао, покрштавањем одавно упокојеног Србина Николе Тесле и зато апелујем на колеге новинаре и медије у Србији, као и у српској дијаспори да мало више пишу о Николи Тесли , о његовом пореклу, породици, завичају и несрећној судбини Теслиног народа, који је данас тамо само у траговима. То морамо чинити због истине и због Тесле који је један од стубова српског идентитета.

Одмах ћемо добити одговор да је Тесла космополита који је волео све људе света. Слажем се јер сваки добар хришћанин и православац воли све људе света, а православна вера баштини постулате ранохришћана. Као неко ко добро познаје медијску сцену једне и друге стране победиће онај ко буде агилнији, агресивнији и упорнији а не ИСТИНА.
Имамо, такође, случај да се новинари не питају да ли је Музеј место у коме се похрањују нечији посмртни остаци у конкретном случају урна Николе Тесле. На помен благопочившег патријарха Иринеја да се урна премести тамо где и припада у храм Светог Саве у Београду је један део медија подигао медијску хајку са већ устаљеном причом о којојне желим говорити. Наравно, они су тада победили.
Теслина прича никада неће бити до краја испричана. Његов лик и дело које променило човечанство непресушна су инспирација која изазива медијско интересовања, али неопходно је поштовати кодекс и новинарски и Теслин принцип истине. „

Подели на: