Најновије вести

НИКОЛА ТЕСЛА НА ВИДОВДАН „ДОЛАЗИ“ МЕЂУ СВОЈЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ, У ГРАЧАНИЦУ

„Сви вредни људи имају добре мисли, добре идеје и добре намере, али су врло ретки они који су их спровели у дело” – Џон Филд
Када је у питању планетарна фигура српског рода Никола Тесла и његов „долазак” међу своје на Косово и Метохију, у Грачаницу, склопљене су добре мисли, добре намере, добре идеје и емоције од добрих и вредних људи. Идејни творац Рада Комазец, дародавци Никола Лончар, председник „Теслине научне фондације” из Америке и врхунски вајар Светомир Арсић Басара, који са љубављу ваја последњи чин Теслине бисте, која ће бити постављена и откривена за Видовдан на централном тргу у Грачаници.

 

 

 

Никола Лончар

Баш онако како је Тесла беспрекорно држао своју лабораторију, Басара нам пажљиво показује бисту која ће ускоро бити изливена. Ништа не може да прође без будног ока идејног творца и иницијатора, Раде Комазец, да Тесла дође баш у Грачаницу, па смо је питали како јој је синула, управо, таква идеја.
– Без претеривања, имам често добре идеје које није увек лало спровести у дело, због особа које имају амбиције без покрића и знања и увек ремете или краду туђе идеје. У јануару сам у Њујорку на конференцији „ ТЕСЛА СПИРИТ ЦОНФЕРЕНЦЕ АНД АWОРД 2024“ у организацији Теслине научне фондације одржала предавање на тему „Теслин народ” који је био праћен филмом од Смиљана до Призрена. Саборни храм сваког Србина и немерљива вертикала постојања једног народа је Косово и Метохија и Тесли, Крајишнику, као и сваком сину српског рода у срцу, у мислима је било Косово и он само долази међу свој, Теслин народ.
Мене и Теслу дели само Велебит и одлично знам шта су осећали и шта осећају Срби са оне стране Дрине према постојбини српске цркве и државе – Косову и Метохији. Изузетни Никола Лончар је одмах прихватио идеју, наш сјајни Басара такође, а градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић као и сви Срби у Грачаници са посебном радошћу очекују овај несвакидашњи дар и, хвала драгом Богу, радује ме да ће бити реализован за Видовдан – казала је Рада Комазец.
На питање „Јединства”, академику и вајару Басари, да ли је било лако на прагу 96. године прихватити овај захтеван посао, наш ненадмашни вајар и академик са Шаре, Басара, је одговорио.

„Тесла је инспирација и наше највеће национално име и вајам га са љубављу. Србин који је задужио човечанство. Још један разлог да са задовољством вајам јесте и чињеница да ће бити постављен у Грачаници. Он ће тамо бити конкретан сведок нашег историјског постојања, нашег ума и националног поноса. Тесла је Косово неизмерно волео и као песник у души знао је цео „Горски вјенац” напамет. Његова постојбина је Србија и КиМ и једна таква особа у Грачаници је на правом месту. Тесла стимулише вајара. Ово је последња фаза, имам само још неке детаље и иде на ливење. Такође, није лако одбити идеју наше драге Раде. Апсолутно имам емоцију док радим Теслу – нагласио је Басара.

Како би чули све актере ове дивне приче позвали смо и Николу Лончара, председника „Теслине научне фондације” из Филаделфије, који годинама по свету промовише лик и дело Николе Тесле, а фондација коју води сноси трошкове ливења и свега осталог. Лончар је за „Јединство” казао:
„Најквалитетније активности које предузимамо су оне које су из срца, тако и све оно битно за српски народ креће из срца наше државе, из светог Косова и Метохије. Управо зато се сви ми из „Теслине научне фондације”, и ја лично, увек обрадујемо када нешто треба да одрадимо за наш народ и за нашу домовину, а посебно за српску јужну покрајину. Када је ту и Никола Тесла, душа нам је испуњена свим оним најлепшим осећањима.
Управо таква је и акција постављања бисте највећег српског научника у Грачаници, идеја коју је покренула Рада Комазец, директор и новинар приштинског „Јединства”, а коју је са одушевљењем прихватио академик и вајар Светомир Арсић Басара, који ће средином маја ући у 97. годину живота. Наравно, и ми смо се као „Теслина научна фондација” укључили у други долазак Тесле на Косово и Метохију након што смо 2016. године поставили сличну Теслину бисту испред зграде Техничког факултета у Косовској Митровици, академског вајара Бојана Микулића”, рекао је Никола Лончар и наставио:
„Мислим да ће овим чином бити пресрећан Никола Тесла, који нас сада гледа негде са небеса, а посебно његова мајка Георгина -Ђука, из племена Мандића, чије порекло неки везују за Херцеговину, други за југозападну Србију на граници са Црном Гором, а трећи са Косовом и Метохијом.
Постављањем бисти Николе Тесле у срединама у којима живе Срби, али и свуда широм наше лепе планете, желимо да инспиришемо првенствено младе људе да све што раде буде на добробит целог човечанства, баш као што је и Тесла радио. То је била његова мисија и сви ми у „Теслиној научној фондацији” желимо да се та идеја прошири на свим странама света – казао је Лончар, председник „Теслине научне фондације” из Филаделфије, који специјално за тај догађај стиже из Америке.
Живомир Вучић

Подели на: