Најновије вести

Нећемо дозволити да будемо изманипулисани

Министар спољних послова Србија Ивица Дачић изјавио је да Београд на предстојећем састанку са делегацијом Приштине у Вашингтону неће дозволити непријатна изненађења ни манипулације.

 

 

Нећемо дозволити да будемо изманипулисани”, рекао је Дачић за РТС.
Он је подсетио да је председник Александар Вучић рекао да су сви разговори са специјалним изаслаником САД Ричардом Гренелом ишли ка томе да ће у Вашингтону бити речи о економији.
“Ако неко покуша да политички део на мала врата угура у неке папире или предлоге споразума, председник Вучић је рекао да то није прихватљиво”, рекао је Дачић.
Упитан да прокоментарише наводе да би предлог ЕУ о споразуму могао да буде у форми ултиматума, Дачић је рекао да је превише рано да се о томе говори.
“Кад неко хоће да вам да ултиматум, обично је то један ултиматум, Нек’ се договоре ко ће да нам да. Ако су паметни, никад то неће урадити јер знају да нећемо прихватити. Нема ту ултиматума, ту има договора и преговора”, рекао је Дачић.
Он је оценио да је већ и само по себи то напредак од 2012. године када су Албанци тврдили да је све решено.
“За осам година увек смо наступали контруктивно, тако ћемо наступати и даље, али нећемо дозволити да политички неко тражи ултиматуме. Имали смо сувише тих ултиматума који ништа нису донели”, рекао је Дачић.
Он је поновио да је очигледно да питање КиМ није решено до сада и да неће бити решено на такав начин.
“Може да буде решено само уз уважавање интереса и српског и албанског народа и ми смо спремни на компромисе али наравно да ћемо заштити наше државне и националне интересе”, истакао је.

Мандати су техничко питање

Говорећи о две најављене опције за владу – коалициону или владу националног јединства, лидер СПС је рекао да је свака влада у којој једна странка има већину на неки начин влада народног јединства.
Он је рекао да СНС и председник Вучић као победник избора одлучују о томе, али напомиње да је политички календар незаустављив.
“Ту нема лаких тема и питања а за то је неопходан шири политички консензус. Ми смо спремни да наставимо учесће у влади јер делимо заједничке циљеве, а мандати су техничко питање”, закључио је Дачић.

Ревидирање правила на границама можда крајем августа

Дачић каже да приче око тога да ће Европска унија сада да промени одлуке о преласку граница нису реалне, већ су можда одраз наших жеља.

Оценио је да правила за прелазак преко границе и одлуке које државе о томе доносе, не да имају везе са дипломатијом, него се нажалост на дипломатију своде.

Упитан колико је медицине, а колико политике у одлучивању о томе која ће правила важити на уласку у неку земљу, Дачић каже да ту има и једнога и другога. “Сигурно да би епидемиолошка ситуација требало да буде основни критеријум. Међутим, има и других примера, ево на пример оно што се дешавало са Црном Гором је имало доста политичких примеса, јер Црна Гора је могла и раније да донесе ову одлуку”, истакао је Дачић.

Са друге стране, указао је Дачић, постоје и земље као САД, које уопште нису уводиле ограничења.

Увођење правила је, каже доста хаотично, а не систематично, са критеријумима који нису баш утврђени.

Што се тиче правила Европска уније, Дачић каже да је ЕУ сада на одмору и немају никакве састанке док се одмор не заврши. “То је негде тек крај августа. Тако да приче око тога да ће Европска унија сада да промени неке одлуке нису реалне, већ су можда одраз наших жеља”, истакао је Дачић.

Каже да ће они тек следеће недеље почети да раде, тако да би наредно ревидирање листе земаља могло да уследи крајем августа.

Што се тиче одлуке Србије о новим мерама приликом уласка грађана из региона, каже да је то била препорука Кризног штаба, али да ипак постоји и неки реципроцитет. “Црна Гора је скинута са негативне листе зато што су они донели одлуку”, напомиње Дачић.

Говорећи о вакцини против корона вируса, Дачић каже да прво треба решити медицинско питање и вакцина мора да буде ефикасна и безбедна.

“Када то скинемо са дневног реда, онда је друго питање способност наше земље да се нађе у том реду што више да бисмо на време добили вакцину”, истиче Дачић.

Подели на: