Најновије вести

Желимо да 1. септембар буде један нормалан дан

Лајчак и Ескобар након састанка са представницима Срба са севера

Веома снажна порука међународне заједнице је да ми 31. августа не можемо да будемо у ситуацији као што је било 31. јула зато смо тражили и добили то одлагање и зати смо организовали састанак у Брисуелу и зато смо ту данас да се људи не плаше за свој живот, за нормалан живот, тако да ми радимо све да не би било барикада” изјавио је после састанка са представницима Срба у Косовској Митровице специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
Како је рекао, било је важно да се он и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састану са представницима Срба и разговарају о важним темама.
– Каква год одлука да се доноси, Срби су ти у центру те одлуке. Свака лоша одлука погоршава њихов живот и свака добра га побољшава. Зато ми је било важно да они о тим процесима не сазнају индиректно, већ да разговарамо. Провели смо заједно два сата, имали смо доста могућности да детаљно разговарамо о свим стварима и наравно наша мисија се наставља. Одавде идемо за Београд и имамо састанак са председником Вучићем и видећемо да ли смо успели и где се налазимо”, рекао је Лајчак
Упитан да ли је истина да су тражили од Приштине да примену одлуке о таблицама и документима одложи за три месеца, рекао је да има много спекулација и да не жели да улази у то.
Не жели, каже, да говори о могућим опцијама за решење кризе и истиче да су добре опције оне које чувају мир и нормалну атмосферу на терену.
“Не ради се о победницима и губитницима, већ о људима који овде живе”, указао је изасланик ЕУ.
Што се тиче најаве Аљбина Куртија да ће 1. септембра почети примена реципроцитета, рекао је да не жели да коментарише појединачне изјаве.
“Немојте да тражите од мене да коментаришем појединачне изјаве. Ја сам ту да урадимо све заједно са нашим америчким пријатељима да не буде барикада, да нема немира, да нема повреда, и да људи могу мирно да живе” додао је Лајчак и поручио да је оптимиста.
“Желимо да 1. септембар буде један нормалан дан, један сасвим обичан дан” рекао је Лајчак.
На питање новинара за могућност да се Срби повуку из институција, одговорио је да не жели да спекулише и да овде да нађе решење и да се криза избегне.
Претпоставља да ће се Вучић и Курти убрзо поново срести у Бриселу.
“Они су се сложили да треба да се виде једном месечно отприлике. Толико је ствари о којима треба да разговарају. То је био договор”, навео је Лајчак.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар новинарима се кратко обратио и најавио да ће се јавности обратити након сусрета са председником Србије, вечерас у Београду.
Састанку високих дипломата ЕУ и САД са политичким представницима Срба, присуствовао је и амбасадор САД у Приштини Џефри Хованијер.
Са српске стране, ту су били председник Српске листе Горан Ракић и градоначелници све четири општине са севера КиМ.
Након посете Косовској Митровици, Лајчак и Ескобар су кренули пут Београда, где ће у току дана разговарати са директор Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, а након тога и са председником Србије Александром Вучићем.
С.К.

 

Подели на: