Најновије вести

“70 година чекали овај дан”

Председник Србије Александар Вучић рекао је, на церемонији отварања деонице ауто-пута “Милош Велики”, да тај ауто-пут показује нови ниво квалитета живота грађана Србије. Почиње се са припремом документације за Шумадијски ауто-пут који ће носити име “Вожд Карађорђе”, поручио је председник.

 

Вучић је, током обраћања код петље Љиг где је свечано пуштен у саобраћај нови ауто-пут “Милош Велики”, рекао да је ово велики дан за Србију.

Председник је током обраћања рекао да ће се почети са припремом пројекта за изградњу ауто-пута “Вожд Карађорђе”.

“То ће бити шумадијски ауто-пут, у ипсилон краку, да спојимо север Шумадије и срце Шумадије са истоком Србије. Проћи ће ауто-пут и кроз његово родно село Вишевац и тиме ћемо показати како Срби, када се помире, умеју да направе најбоље и највеће резултате”, истакао је Вучић.

“Седамдесет година сањали смо овај сан, 70 година чекали овај дан, 70 година и мало више и мало дуже. И зато сам захвалан свима вама којима није било тешко да по овом врелом дану дођете у Љиг да заједно обележимо отварање ауто-пута, који носи име по Милошу Обреновићу”, рекао је Вучић.

Председник је захвалио свима који се, како каже, радују успесима Србије.

“Хоћу да се радујем свима који се радују напретку Србије, који желите да буде успешнија. Који увек имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину. Хвала вама који сте радили под најтежим условима, борили се са тунелима, и бројним мукама излазили на крај. Хвала свим грађанима Србије који Србију воле више од свега”, нагласио је Вучић.

Подсетио је да смо од земље на ивици банкротства дошли до земље која има највише инвестиција пропорцинално броју становника.

“Постали смо бољи део света, међу најбољима у много чему”, нагласио је председник.

“Одговорна, а не политика кула и градова”

Најавио је повећање плата, пензија и квалитета живота, указавши да нови ауто-пут представља нови ниво стандарда живота за грађане. Плате ће за три месеца бити преко 500 евра месечно, рекао је Вучић.

Подсетивши на бројне проблеме током изградње ауто-пута, међу којима је издвојио стари храст који се налазио на траси, председник је поручио да ће нови ауто-пут бити “храст будућности”, јер ће то да доведе фабрике у Ивањицу, Лајковац, Обреновац и друге градове.

Било је, додао је, много тешких одлука које су грађани морали да донесу, али су имали поверење у политику која није обећавала куле и градове, већ је била одговорна.

Ауто-пут само до Пожеге кошта више од милијарду и сто евра и биће направљен нашим новцем а не концесијама, истакао је председник.

“Хоћемо да убрзано мењамо Србију”

Председник је говорио и о новом инвестиционом плану. “Хоћемо да убрзано мењамо Србију”, поручио је Вучић

Навео је да је управо зато донета одлука да се у свакој општини заврши све око снабдевања водом, канализацијом…

“Срамота је да Србија то нема решено у 21. веку”, приметио је председник.

Најавио је и улагање готово милијарду евра у 5.000 километара путева у наредне четири године.

Урадили би и више, новца има, рекао је Вучић, али нема фирми, варилаца, тесара.

Порука кинеском председнику

Посебно је нагласио да су успеси постигнути заједно са кинеским пријатељима, које предводи председник Си Ђинпинг.

“Све што су обећали, све су урадили и то на начин на који смо их молили”, истакао је Вучић.

Амбасадорку Чен Бо и председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислава Николића замолио је да пренесу поруку Си Ђинпингу да је Србија челични пријатељ Народне Републике Кине.

“Чекамо вас председниче да вас угостимо како вас нико у свету није угостио”, поручио је Вучић.

Напоменуо је да се данас сигурно не може претерати у описивању значаја онога чему окупљени присуствују.

“Имамо пут књаже, имамо слободу”

Осврнувши се на историјску улогу Милоша Обреновића, председник је напоменуо да се сада не отвара само ауто-пут са његовим именом, већ се понављају све лекције кнеза Милоша.

“Прва и основна лекција је да можемо толико тога сами да урадимо, без обзира на околности, ако смо вредни и паметни онолико колико је он био мудар”, навео је Вучић.

Друга је да се за своју земљу треба борити и да из ње не треба ићи без преке потребе, истакао је председник.

Данас је важно, додао је Вучић, да замоли вредне Србе да размотре могућност повратка у Србију”.

“Размислите, Србија је ваша отаџбина, долази време повратка у Србију, помоћићемо на сваки начин”, поручио је председник.

Трећа лекција, како је додао, јесте да је мир најважнији услов. Истакао је да се због тога највише улаже у мир, рад, знање, повезивање људи.

“Имамо пут књаже, имамо слободу. Спојили смо то, јер једно без другог не иде”, поручио је председник.

Подели на: