Најновије вести

70 малишана путује у Котор

Ансамбл ”Венац” организовао летовање за децу са КиМ

 

Ансамбл народних песама и игара ”Венац”у сарадњи и под покровитељством Митрополије црногорско-приморске води 70 деце са Косова и Метохије на летовање у Црну Гору. Како објашњавају надлежни у овој установи културе, позив за боравак на приморју добили су чланови млађих категорија” Венца”.
-Имамо пет дечијих ансамбала и поред летовања, добили смо и позив за учешће на Дечијем фестивалу на Цетињу. Самоиницијативно сам донела одлуку да поред наших чланова на море оду и деца из социјално угрожених породица, деца која никада нису била на мору или малишани са неким хроничним обољењем, каже Снежана Јовановић, директор Ансамбла ”Венац’.
Према њеним речима, када је одабир деце, чланова ”Венца”, у питању, водило се рачуна да то буду деца из сличних наведених категорија.
-Одабир деце је завршен и жао нам је што нисмо могли да на море поведемо сву децу, јер заиста има пуно малишана који никада нису били на мору, каже Јовановићева.
Деца су подељена у две групе и први ће на море малишани који већином нису чланови ансамбла. Поред деце из овог дела Косова, српске и ромске националности, на море ће и троје деце из села Братиловце у општини Косовска Камница и 11 малишана из Ораховца.
Подршка и помоћ око одласка деце на црногорско приморје стигла је и од Епархије рашко-призренске која је платила део трошкова за гориво и превозника ”Кимко” из Грачанице који ће децу возити бесплатно. Посебну захвалност за организацију ове акције запослени у ”Венцу” дугују епископу диоклијском Методију, мати Евгенији из манастира Златица у Подгорици и монахињи Лидији из Цетињског манастира која ће заједно са Колом српских сестара из Црне Горе спремати храну за децу.
Летовање деце са Косова и Метохије у Црној Гори, у организацији Ансамбла ”Венац”, планирано је и за наредну годину.

М.Ч.

Подели на: