Најновије вести

Вучић: Борили смо се да сачувамо наш народ на Косову и нашу земљу, коју не дамо никоме !

Борили смо се да сачувамо мир и наш народ на КиМ, овога пута то није било лако, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић. Албанским лобистима, Стандарду и Едварду Џозефу смета јер смо шаховски прецизно одиграли, али нисмо одиграли слабо већ јако и играћемо још јаче. То треба да знају”, рекао је Вучић за телевизију Прва.

 

 

Борили смо се истовремено да сачувамо мир и то није увек једноставно, то овога пута није било ни мало лако. Не траје то од јуче, такве ситуације због једног инцидента или неколико, већ се годинама то припрема и годинама неко потцењује стање духа српског народа на КиМ и годинама не слушају шта Срби говоре и не желе да виде шта је то што преживљавају, једнако на Западу колико и Албанци”, нагласио је предсдник Србије.

Додао је да се Албанци нису залетали током 20 дана, колико су Срби провели на барикадама, из два разлога: ,, Први је зато што су наишли на тврд орах и шватили колико је жесток отпор народа, а други зато што знају да ма колико се напрегли, били би очишћени, као метлом”, подвукао је Вучић.

Рекао је да смо, као у шаховској партији играли ,,не слабо, већ веома јако и да ћемо играти још јаче”.

Председник је подвукао да не памти да се тако тешко осећао као после састанка са Србима са КиМ: ,, Они више нису могли да трпе зулум, али су ме послушали, јер су нам испуњени захтеви, а ја сам морао да им то гарантујем”.

,,Рекли су ми верујемо теби, нико нас други у Србији не интересује ни из твоје, ни из других партија, ти нам гарантуј да ако крену да нас лове као зечеве ми ћемо да се супротставимо, поставићемо им границу и то је крај”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је нагласио да су га Срби са КиМ послушали и уклонили барикаде, јер им је гарантовао да ће уколико Албанци крену на њих на северу моћи да се супротставе и поставе границу.

Оно што је најважније, поновио је Вучић, је то што смо сачували мир и што смо чврсто решени да чувамо своју земљу и не дамо је никоме.

,,Сачували смо мир и чуваћемо га и даље, не исплати се и неким другима да га не чувају.

Са мном компромиса по питању опстанка нашег народа и Србије нема, зато би им било боље да уместо у лобирање, уложе новац да мене смене, јер сам ја чврсто решен да истрајем, без обзира на последице по мене”, поручио је председник Србије.

“Политичари из Приштине несвесно раде у корист Србије”

Оценио је да политичари из Приштине понекад несвесно раде ствари у корист Србије и захвалио им на томе.

Коментаришући изјаву косовске министарке спољних послова Донике Гервале Шварц да је ЗСО умрла када је косовски суд рекао да је противуставна, рекао је да тиме Приштина јасно поручује да их не интересује међународно право.

“Хвала наследнику Енвера Хоџе, хвала Куртију, понекад раде ствари у нашу корист несвесно. Отворено вам кажу, безобразно и безобзирно не интересује нас међународно право, умрла је јер није у складу са косовским уставом, а тражите да признамо Косово, што је против нашег Устава. Ви сте велики па се ваш Устав поштује а ми смо мали па се наш не поштује, то је логика“, указао је председник.

Вучић је рекао да му тако долазе “великани и великаши” да му одређују како ће да буде. “Поручим им да су све рекли, да сам их угостио и да могу да иду кући”.

Критиковао је и посланика у немачком Бундестагу босанског порекла Адиса Ахметовића због изјаве да ће бити инцидената све док Србија не призна тзв. Косово.

Вучић: У Новој Години желим свим грађанима мир и просперитет, Србима на КиМ да опстану и сачувају наше име и презиме

Председник Србије је пожелео грађанима Србије за Нову годину добро здравље, а да економски напредак буде још бржи, да плате и пензије још брже расту, указујући да то зависи од рада и да не пада са неба.

Пожелео је и да се сачува мир, а Србима на Косову и Метохији је пожелео да опстану, остану, сачувају наше име и презиме, наша огњишта.

,,Ми ћемо увек бити уз њих и то није политичка парола и то су овога пута видели. Наш одговор, у смислу напретка економије и у смислу опстанка нашег народа и у Републици Српској, Црној Гори и на КиМ, је нема предаје. Срећна вам Нова година”, поручио је председник.

Вучић: Свега ћемо имати довољно, у децембру заустављена инфлација

У Србији је у децембру заустављена инфлација пошто је у овом месецу, према флеш процени, износила на међугодишњем нивоу исто као у новембру – 15,1 одсто, нагласио је председник Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Прва.

,, Нема више раста инфлације. Очекујемо стагнацију још један месец и онда њен пад”, рекао је Вучић, додавши да га највише брине ситуација око КиМ и други притисци.

,,И ово што ће да нас малтретирају око Русије и свега другог, али то је већ уобичајено. Биће довољно и струје и гаса, свега ће бити да људи могу без бриге да чекају новогодишње празнике и Божић и славе. Неће бити зиме за Србију”, нагласио је Вучић.

,,Биће довољно и струје и гаса, свега ће бити да људи могу без бриге да чекају новогодишње празнике и Божић и славе. Неће бити зиме за Србију”, нагласио је Вучић.

Додао је да су код нас најтоплији станови у Европи и да ће се тако и наставити.

Све ће бити у реду и људи не морају да бирну по том питању, уколико успемо да сачувамо мир и стабилност на КиМ”, поручио је Вучић.

Председник је рекао да има одличне вести када је реч о приходима државе, јер су већи од очекиваниих, као и да је дефицит буџета само 3,3 одсто.

Он је рекао да је толики дефицит само због ванредних давања за енергенте, иначе не би ни било дефицита.

,,Одличне су вести, данас смо добили податке о приходима од ПДВ-а, акцизе и царине и за 1,1 до 1,4 милијарду више, пошто ћемо ујутру добити коначне резултате”, навео је Вучић.

Поручио је да ће Србија имати довољно и струје и гаса и свега другог.

О инциденту код Пирота: Раговали смо брзо, нема опасности за становништво

Вучић је изјавио да су надлежни реаговали брзо приликом акцидента са амонијаком у Пироту додајући да му је жао зато што су две особе настрадале.

Навео је да је то трагедија, али да се нажалост такве ствари дешавају.

,,Реаговали су брзо, нема никакве опасности за становништво, нажалост један Турчин је страдао и још једна особа, жао ми је тих људи, трагедија, али дешава се сваког дана, шта да радите”, рекао је председник.

Како каже, о амонијаку није малтене ни вест прочитао, а извештаје је добио од министра Горана Весића, “од овога, од онога”.

,,Погледао сам их буквално не зато што не бринем о Пироту већ јер сам имао такву главобољу око Косова и Метохије и нисам знао шта ћу са собом. Деси се, десило се и 2011, 2012. три пута, дешавало се и у Београду, дешава се у целом свету, Немачкој, Енглеској”, напоменуо је.

Вучић наводи да не може да “улази у те трикове – неко је смислио да прича глупости о амонијаку”.

Како каже, постоје надлежни органи, полиција нека се тиме баве. ,,Иде воз и искочи из шина, шта да радим, иду кола па је неко погрешио. Надам се да су поштовани сви стандарди, ако нису одговараће они који нису”, указао је Вучић.

“Можда београдски, али и неки други избори следеће године”

Вучић је изјавио да ће се видети да ли ће наредне године бити београдски избори, али и неки други и да верује да ће на следеће изборе када год они да буду изаћи један велики, широки народни покрет за слободну Србију.

Рекао је да следе редовни покрајински и локални избори, који би требало да се одрже 2024. године. “Сада да ли ће бити крајем 2023. или 2024. то ћемо да видимо. Могу да буду и републички избори, никада то не знате”, рекао је.

На питање да ли ће бити председнички избори рекао је да је њему ово последњи мандат. “Што да буду председнички ? Мени је ово последњи манадат. Ако сада изразе жељу можемо да идемо на рефендум за председника. Али то би било тако поражавајуће да се плашим да би било и сувише понижавајуће за њих”, рекао је председник говорећи о политичким опонентима. Нагласио је да су “паметни довољно да знају да им то није потребно”.

“Пристисци на Србију ће бити све већи”

Нагласио је да је за нама ужасна и тешка година и да се показало све лицемерје поводом сукоба у Украјини, као и да ће притисци на нашу земљу бити све већи,

“Ово је једна ужасна и тешка година за свима нама, у којој смо све лицемерје могли да видимо и у којој смо ми грађани Србије могли да видимо колико је наша позиција била принципијелна, прецизна и тачна, добро и одговорно одмерена”, рекао је Вучић.

Оцењује да мир у Украјини може да уследи када је јасно да једна страна губи, па ће морати да пристаје. “Пре два или три месеца било је очигледно да је Запад био у победничкој ефуорији и мислили су да ће лако да сломе Русију, као што је пре шест месеци Русија била у еуфорији мислећи да ће лако да сломи Русију”, навео је. Додаје да су сада ствари у некој пат позицији у Украјини, у којој неку минималну иницијативу има Русија, али није то лако проценити на дуги рок, посебно што су западне економије неупоредиво снажније од руске економије.

“Али, Руси ратују боље него на почетку, извукли су поуке, и сада боље ратују него пре девет или шест месеци. Јер када немате мир, сви притисци ће да иду на нас, пошто ће сви гледати да извуку Путину из руку преседан Косова и зато на нашу земљу иду све већи притисци”, навео је.

 

Подели на: