Најновије вести

Академија о Хандкеу сутра у Грачаници

Дом културе „Грачаница“, Матица српска, Библиотека Матице српске и Српско народно позориште из Новог Сада, организују свечану академију посвећену Петеру Хандкеу, поводом Нобелове награде за књижевност за 2019. годину. Академија ће се одржати сутра у 13 часова у Дому културе „Грачаница“.

 

Овај велики писац је након сукоба 1999. често посећивао Србе који су остали да живе на Косову и Метохији.

„Оживљавају ме ти изузетни, отворени, пажљиви људи, погођени неправдом. То се сад посебно види на Косову“, изјављивао је Хандке. Због тога је небројано пута посећивао Србе на Косову. Делио је њихову патњу, али био и сведок њиховог достојанства у том трпљењу. Небројено пута је боравио у Великој Хочи, често без икакве најаве. Доносио помоћ за угрожене.

Петер Хандке се приликом својих долазака на Косово, дружио са овдашњим писцима. У Грачаници је добио једну од најпрестижнијих награда у Србији, најзначајнију награду „Видовданског песничког бденија“ – Златни крст кнеза Лазара за 2009. годину. Том одлуком Косовци су се одужили овом великом писцу. На Косову и Метохији објављене су и две Хандкеове књиге: „Зимско путовање до река Дунава, Саве, Мораве и Дрине или правда за Србију“ 1996. у издању „Григорија Божовића“ из Приштине и двојезична књига „Кукавице од Велике Хоче“ 2011 у издању „Хвосна“ из Истока.

На академији ће говорити: Драган Станић, председник Матице српске, Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта, Живојин Ракочевић, проф. др Драгомир Костић, Дејан Баљошевић, Ратко Поповић, Новица Соврлић, Ђорђе Јевтић, Зоран Ђорђевић и Бранкица Костић. Хандкеове текстове читају глумице Српског народног позоришта из Новог Сада – Соња Дамјановић и Јелена Срећков.

Подели на: