Најновије вести

Ако се Приштина не смири, бићемо пет пута успешнији у отпризнавању

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да обећава да ће Србија бити петоструко успешнија у отпризнавању него Приштина у акцији признавања, уколико косовске власти крену у кампању даљег признавања независности и чланства у међународним организацијама.

 

 

Вучић је, поводом најаве приштинског премијера Авдулаха Хотија да ће са међународним партнерима Приштина наставити да лобира за чланство у међународним организацијама, иако је прекид те кампање био услов за наставак дијалога, рекао да је очигледно да реч Албанаца из Приштине и потпис не значе ништа.

“Потпис за ЗСО, као и реч коју су дали Гренелу, очигледно не значи ништа”, подвукао је он.

Вучић је казао да није изненађен што нико из међународне заједнице не реагује, јер они то не чине, не што су одушевљени тиме, већ што је на крају за њих нормално да Приштина тражи додатна признаванња независности и чланства у међународним организацијама.

“Пред нама ће рећи формално неку реч, али им суштински замерити неће”, подвукао је он.

“Морамо да чувамо мир и стабилност, да не губимо нерве ни на који начин. Да показујемо да смо поуздан партнер, рационални људи, који желе мир и компромис. Ми ћемо сада сачекати да видмо прву организацију у коју желе да се учлане или неку земљу која би признала. У дану када било шта од тога сазнамо, ако их не умире њихови ментори, наставићемо са акцијом повлачења признања”, најавио је он.

Обећао је да ће Србија петоструко бити успешнија од Приштине у њеној акцији.

“Молим да поведу рачуна, јер све што раде уноси додатно немир и нешигурност и цео регион уводи у апсолутну нестабилност. Немојте да потцењујете Србију, њене службе, мислећи да ћете подизањем тензија на југу у централној Србији моћи да своје циљеве на Косову остварите”, поручио је он.

Вучић је казао да треба заједно да се боримо за бољи живот, и да ако неко мисли да ће било какве мирне или оружане провокације моћи да користе за оставрење својих циљева, тај филм неће гледати.

Казао је да је било планирано да се разговара о економији, а приштинска страна је дошла са захтевом за ратну одштету.

“То је њима економија. Пошто немају фабрике, улагања, хајде да нам Београд да паре. Ми о томе да разговарамо нећемо”, подвукао је он.

Вучић је казао да дијалог мора да се настави, али да је очигледно да се Приштини не мили много да разговарају.

“Ако је све што мислите “хајде, дођи да потпишеш независност”, немојте ни да зовете. Наше је да будемо за дијалог, тражимо решење, али нека се јуначе и бусају у прса, боље они него ми”, закључио је он.

Подели на: