Најновије вести

Албанци нам отимају имовину фалсификовањем докумената

Конференција за новинаре Ђокице Станојевића из Ђаковице у прес-центру УНС-а.

лбанац покушава фалсификовањем докумената да постане власник наше породичне имовине. -Они имају законе за пренос имовине, али то за Србе не важи.- Позивам председницу Косова Вјосу Османи и премијера Аљбина Куртија да уместо јединица Росу пошаљу инспекторе да утврде како се отима српска имовина на Косову и Метохији
Ђокица Станојевић, председник Удружења Ђаковачна одржао је конференцију за новинаре у прес-центру УНС-а и том приликом, као расељено лице са Косова и Метохије, говорио о појави отимања српске имовине на КиМ и на личном примеру. Он је рекао да је у Ђаковици у којој је рођен и која је некада бројала око 8500 Срба, а на ширем подручју до 12500 Срба, сада живи само једна Српкиња, Драгица Гашић, и то у константном страху изложена свакаквим нападима Албанаца. Осим ње, подсетио је, у Ђаковици живе и три монахиње које не излазе из зидина манастира. А некада је у тој улици Српској било око 2000 српских домаћинстава. Ова улица је, рекао је Станојевић, последњих година попримила сасвим другачији изглед. -Српске куће су узурпиране или порушене, многе су добиле другачију намену. Морам да споменем да је на старом српском гробљу саграђена зграда општинског суда док је на месту где се налазила наша црква саграђен парк… Он је навео да Срби у Ђаковици траже повратак 150 кућа, и да је у 37 села у овој општини велики број отуђених и уништених имања.
– Молим наш државни врх, пре свега председника Александра Вучића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, да овај али и бројне сличне случајеве фалсификовања српске имовине на КиМ предоче представницима Европске Уније који су, нажалост, увек на страни Албанаца, да чују и швате да су на Косову била и остала угрожена права српског народа , поручио је Сатнојевић са конференције.
Ђокоца Станојевић је новинарима саопштио и предочио и лични проблем јер један Албанац покушава фалсификоавњем докумената да постане власник породичне имовине Станојевића у Ђаковици. Он је рекао да је његовој породици у Ђаковици, фалсификовањем овлашћења суда у Косовској Митровици, овером нотара и посредством једне црногорске банке, одузето две куће од 150 квадрата, помоћни објекти, хале од 2.000 квадрата, земљишни посед и друга имовина.
Ђокица Станојевић је позвао председницу Косова Вјосу Османи и премијера Аљбина Куртија да уместо јединица Росу пошаљу инспекторе да утврде како се отима српска имовина на Косову и Метохији.
Станојевић је навео да он може да говори о свом, али да има хиљаду таквих ситуација и да иза тога сигурно стоје институције и да је сада, после протеривања, застрашивања и продаје имања под притиском и присилом, последњи корак фалсификовање исправа.
“Они имају законе за пренос имовине, али то за Србе не важи”, истакао је Станојевић који је био веома узнемирен на конференцији, а његов рођени брат се, како је рекао, разболео када је чуо шта Албанци раде са њиховом имовином и налази се у болници.
Ђокица Станојевић је рекао да ће затражити помоћ и од Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије и међународних представника на Косову.
Станојевић је упитао да ли дипломате на Косову финасирајући институције помажу крађу имовине или правду и демократију.
До рата је више од 12. 000 Срба градило и стварало Ђаковицу али данас они тамо нису добродошли и још једном подсетио на случај Драгице Гашић која је по повратку у родно место наишла на страшан бојкот и етнички засновано насиље.
С.Ђукић

 

Подели на: