Најновије вести

Александар Касаловић први до Часног Крста

На језеру Газиводе, на Богојављење, одржано је традиционално пливање, у ком је 224 пливача пливало 33 метра до Часног Крста

 

Сунцем окупано језеро Газиводе и температура од +14 степени дочекало је ове године пливаче за традиционално пливање за Часни Крст, које је одржано на велики хришћански празник Богојављање. Ове године пливање је одржано без присуства свештенства, с обзиром да је Епархија рашко-призренска пар дана пре овог великог празника најавила да ове године неће организовати пливање за Часни крст на језеру Газиводе из организационих и безбедносних разлога, па је организацију на себе преузео Дом културе “Стари Колашин”, уз покровитељство Општине Зубин Поток, који је и свих ових година, почев од 2011. године, био организатор ове манифестације.
Учешће у овогодишњем пливању узело је 224 пливача, међу којима је било и деце, које хладна вода газиводског језера није омела да храбро запливају 33 метра до Часног крста.

Након традиционалног певања родољубивих песама и поздрава “Бог се јави, ваистину се јави”, учесници су запливали према Часном Крсту.

Први до Крста допливао је Александар Касаловић из Косовске Митровице. Њему је председник Привременог органа општине Зубин Поток Срђан Вуловић уручио венац и пригодну новчану награду. Након изласка на обалу, са крстом у руци, рекао је да је учешће у овој манифестацији за њега част, а да је пливање и сам празник Богојављење изузетно значајно за све Србе са Косова и Метохије.
„Ово је моје прво пливање у животу и врло је значајно за све нас са Косова. Пливање је посвећено нашој браћи која су настрадала у Бањској. Ово је само очување саме наше вере на КиМ, саме наше хришћанске вере”, истакао је Касаловић у изјави за медије.

На језеру се окупило више стотина грађана који су дошли да бодре пливаче, а како би све протекло у пуној безбедности били су присутни и хитна помоћ, спасиоци и рониоци.

Милош Перовић

Подели на: