Најновије вести

Амбасаде земаља Квинте: Суспендовати примену уредбе о платном промету на КиМ

Амбасаде земаља Квинте – Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД – у Приштини позвале су на суспензију примене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.

 

 

Квинта позива на суспензију примене уредбе како би се омогућио довољно дуг прелазни период, као и јасна и ефикасна јавна комуникација, наведено је у саопштењу.

Амбасаде Квинте указују на то да, и поред тога што уредба има за циљ, како наводе, да смањи фалсификовану готовину, заштити финансијску стабилност, као и да повећа транспарентност токова готовине, ипак изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском већином.

”Забринути смо због утицаја уредбе, посебно на школе и болнице, за које се тренутно ниједан алтернативни процес не чини одрживим. Уредба ће такође имати директан утицај на свакодневни живот огромне већине косовских Срба који примају исплате или финансијску помоћ од Србије”, истакнуто је у саопштењу.

Додаје се да би о том питању требало даље разговарати у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Заједничко саопштење амбасада земаља Квинте у Приштини уследило је након састанка амбасадора Квинте и шефа Канцеларије ЕУ у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који је одржан у петак и на којем је једна од главних тема била уредба централне банке у Приштини о платном промету.

Централна банка у Приштини саопштила је 17. јануара да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских плаћања на Косову и Метохији и да та мера ступа на снагу 1. фебруара, што би значило забрану употребе динара.

Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак пре свега српског становништва.

Подели на: