Најновије вести

Aна Брнабић на “Тирана економском форуму”

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је на онлајн “Тирана економском форуму” да је Европска унија стратешки приоритет и фокус Србије која жели што пре да постане чланица ЕУ.

 

Ана Брнабић је нагласила да је процес евроинтеграција, од када је почео, био понекад веома тежак и фрустрирајући, али да је то једини пут.

“ЕУ и породица европских народа је наш дом којем припадамо и географски, политички и економски и зато настављамо реформе”, нагласила је Ана Брнабић.

Рекла је да је на чланицама ЕУ и самој Унији да одлучи када ће Србија постати и чланица, као и да је циљ Србије свакако да што пре реформише своју јавну управу, економију и успостави владавину права.

“Ценимо искрено сву подршку која долази од делегација ЕК и ЕУ у Србји и чланица ЕУ у овом процесу реформи, јер ће то побољшати квалитет живота грађана, што и јесте суштина”, навела је Брнабићева.

Захвалила је европском комесару Оливеру Вархељију јер подржава проширење и дели ентузијазам за пријем нових чланица заједно са Србијом и земљама у региону у овим тешким временима.

Брнабићева додаје да јој се, ипак, чини да код појединих земаља чланица ЕУ током 2020. и ове године није постојало много расположења за проширење, али да је то разумљиво због пандемије и других приоритета.

“Морамо да искористимо ово време да се више фокусирамо на реформе”, нагласила је српска премијерка и додала да треба још више да се идемо ка регионалним интеграцијама.

Истиче да ће тако земље у региону повезивањем учинити Западни Балкан јачим и допринети да сви заједно иду брже ка ЕУ.

“Успешан процес вакцинације резултат успешних реформи”
По питању вакцинације, и како је Србија толико успешна у том процесу, Брнабићева је навела да је до сада у Србији вакцинисано 20 одсто одраслог становништва, док је око 680.000 људи примило и другу дозу, а да се вакцинација одвија истом снагом сваки дан.

Нагласила је и да веома цени помоћ и подршку ЕУ и додала да разуме и све изазове са којима се ЕУ суочава, као један велики и комплексан механизам, свакако јак систем, иако понекад мало спорије реагује на почетку.

“Сигурна сам да ће сви партнери ЕУ на Западном Балкану добити додатну помоћ ЕУ, радујемо се томе јер ће нам бити веома корсина”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла и да је овако успешан процес вакцинације резултат успешних реформи које је Србија предузела на свом ЕУ путу.

“Реформисана је јавна управа, увели смо е-управу, инсистирали смо на дигитализацији, на транспарентности, ефикасности јавне администрације. Све те реформе су нам дале јак подстицај без којег не бисмо били у могућности да имплементирамо овако масовну успешну кампању вакцинације”, рекла је Ана Брнабић.

Како је рекла, када се ради стратешки, као што то Србија чини, на свом ЕУ путу, постајете снажнији, а резултат је успех у оваким стварима, као што је вакцинација.

На онлајн “Тирана економском форуму” учествују и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи, председници влада Северне Македоније и Црне Горе Зоран Заев и Здравко Кривокапић и председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија.

Подели на: