Најновије вести

Ана Брнабић се састала са Мирославом Лајчаком

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, саопштено је из Владе Србије.

У саопштењу се наводи да је премијерка Брнабић нагласила да је Србија увек посвећена разговору и да је спремна за скорији наставак дијалога Београда и Приштине под окриљем Европске уније, наглашавајући да наша земља цени све напоре Уније у решавању овог веома важног питања.
Додаје се да је говорећи о спољнополитичкој оријентацији земље, премијерка истакла да је прва порука председника Републике Александра Вучића после завршених парламентарних избора, убрзавање европског пута Србије и реформских процеса.
Како се наводи, специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак очекује да ће се разговори наставити већ у јулу и да је намера да се ради на остваривању напретка и постизању коначног и свеобухватног договора Београда и Приштине. Он је потврдио да ће Европска унија инсистирати на имплементацији свих ранијих договора. Лајчак, како је објаснио, дијалог види као платформу за решавање свих отворених питања.
У саопштењу је наведено да је представник Европске уније истакао је да је спремност Уније да посредује у разговорима Београда и Приштине значајан показатељ важности региона Западног Балкана, а његова стабилност, просперитет и европска перспектива, високо на агенди Европске уније.
Председница владе је, како се наводи, оценила спремност да у агенди дијалога буде имплементација договореног из Бриселског споразума, као позитиван сигнал и наду да ће се дијалог наставити у доброј вери.
Додаје се да је Брнабић захвалила Мирославу Лајчаку за спремност и посвећеност да се у потпуности ангажује и помогне Београду и Приштини у проналажењу трајног решења, истичући да ће европски пут Србије и наставак реформи, као и сарадња у региону бити приоритет и наредној влади.

Подели на: