Најновије вести

АНА-МПА: Дендијас пренео подршку за дијалог Београда и Приштине

Грчка доследно подржава приступање земаља Западног Балкана ЕУ, визну либерализацију за Косово и дијалог Београда и Приштине који треба да доведе до правно обавезујућег и одрживог решења, пренела је данас грчка агенција АНА-МПА, сумирајући посету шефа грчке дипломатије Никоса Дендијаса Приштини, наводи РТК.

После разговора са косовском председницом Вјосом Османи, премијером Аљбином Куртијем и министарком иностраних послова и дијаспоре Доником Гервалом, 4. јуна у Приштини, Дендијас је рекао и да се “не сме допустити да друге силе угрозе крхку стабилност региона”.

Он је рекао да Грчка “доследно подржава приступање земаља Западног Балкана ЕУ” и да “влада Киријакоса Мицотакиса остаје чврсто посвећена томе” додајући да се Атина залаже “за покретење приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, идеално би било, током јуна”.

Указао је да је “Грчка радила на томе да осигура да питање Западног Балкана остане и даље у врху агенде ЕУ, на основу доследног уверења да тај регион мора да буде саставни део европског пројекта”.

“Поред тога, не смемо дозволити другим силама да подрију крхку стабилност нашег региона покушајем успостављања сфера утицаја или базе под изговором културних, историјских или верских односа. Другим речима, ми верујемо да Западни Балкан припада Европи”, додао је.

Грчки министар је рекао да долазак у Приштину његовог заменика Костаса Фрагогианиса, који је одговоран за међународне економске и трговинске односе, подвлачи посвец́еност Грчке унапређењу односа, а као секторе од посебног интереса навео је инфраструктуру, пољопривредну производњу и транспорт.

“Вец́ имамо значајно присуство овде, али верујте да има огромних могуц́ности за даље проширење”, казао је Дендијас.

Поред тога, изразио је уверење да све земље Западног Балкана треба да се “повежу са Трансјадранским гасоводом (ТАП), међусобним повезивањем гасовода за природни гас док би Грчка, како је рекао, могла да обезбеди “подршку и техничко знање како да се смањи зависност од лигнита и прошири употреба обновљивих извора енергије”.

Дендијас је такође рекао да Грчка подржава визну либерализацију за становнике Косова у Савету министара спољних послова ЕУ.

“Ми посебно ценимо ваше напоре у секторима попут правосуђа, јавне управе и борбе против корупције и организованог криминала, упркос недостатку средстава. Ту смо да помогнемо ако то желите”, додао је.

Дендијас је рекао да Атина пружа пуну подршку дијалогу Београда и Приштине и позвао све стране да ојачају напоре за постизање правно обавезујуц́ег и одрживог решења … које ц́е помоц́и стабилности читавог региона и приближити га европској породици.

“Грчка активно подржава све напоре” специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослава Лајчака, рекао је.

Дендијас је нагласио и посвец́еност Грчке “најдуговечнијој операцији НАТО, Кфору” рекавши да ће је “и даље подржавати у испуњењу мисије на праведан и непристрасан начин”.

“Наш став је да свака могуц́а измена и допуна мора узети у обзир предуслове, а не календарске параметре”, рекао је Дендијас, пренела је АНА-МПА.

Подели на: