Арлов и Остојић у посети деци у Грчкој

Председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов и начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић у тродневној су посети малишанима из Републике Српске и Косова и Метохије, који од 12. августа летују у православном одмаралишту “Свети Андреј” код Атине.

 

Заједно 30 деце из Хан Пијеска Република Српска и 76 деце са Косова и Метохије (Грачаница, Штрпце, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток) захваљујући грчком донатору и пријатељу српског народа Николасу Чанопулосу, Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије летују у Грчкој.

Арлов истиче да су дошли да обиђу децу и захвале грчком добротвору за диван хуман гест за малишане из Републике Српске, а највише за малишане са КиМ, да забораве на све животне проблеме које доживљавају на Космету.

“Велика је ово патриотска хуманост православних народа. То морамо поштовати и подржавати. Деца се осећају одлично и то је најважније. Купање у мору и базену, разне спортске и друге активности, обилазак Атине. Дошли смо јутрос у посету, у право време, у 8 часова на подизање заставе Грчке, Републике Српске и Србије, уз три химне наведених држава”, каже Арлов и додаје да ће, ако се пројекат настави у наредним годинама, уврстити децу из других локалних заједница Српске чије су породице примале протеклих година децу са Косова и Метохије.

“Донели смо и поклоне да се захвалимо великом хуманом гесту. Сад видимо да нисмо сами”, рекао је начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић.

На сутрашњој приредби и завршној вечери биће уручени поклони грчком донатору, гусле са ликом Његоша и круном Немањића, слика Храма Христа Спаситеља из Бања Луке и шал Републике Српске.

“Очекујемо да ће нам се сутра придружити и грчки херој Маринис Рикудис који је као капетан брода НАТО снага 1999. године одбио да бомбардује Србију. Ако будемо у прилици њему ћемо уручити макету манастира Грачаница и мајице са његовим ликом које је припремио Хан Пијесак. То је најмање што можемо учинити за ту патриотску људску величину коју је исказао Рикудис. Миколаса Мариноса упознаћемо и са другим великим пројектом нашег Одбора, изградња Дневног центра “Подржи ме” у Косовској Митровици за 139 деце са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији”, наводи Арлов.

Деца се са летовања враћају у суботу 24. августа.

Подели на: