петак, 07. октобра 2022. | 04:43
Најновије вести

Аутентичан глас у српској књижевности

НОВА ЗБИРКА ПЕСАМА БРАНКЕ КАСАЛОВИЋ ПРЕДСТАВЉЕНА У “АКВАРИЈУСУ” У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Нова збирка песама “Who are you?”, књижевницe из Зубиног Потока Бранке Касаловић   представљена је прошле недеље у ПКЦ “Акваријус” у Косовској Митровици. Збирка  у наслову носи основно филозофско питање – ко си ти?,  постављено на енглеском језику.        – “Who are you?” је једна игра. Сам тај  назив је вишеслојан, вишедимензионалан, прво свако кад себе погледа  у огледалу може да пита тог неког другог ко си ти у својим поступцима, у својим размишљањима. Друго човек, уопште човечанство данас у ери отуђености, информатичке преплављености и свега осталог може да се запита куда све ово води?- каже ауторка.
Бранка Касаловић пише о љубави, али и то на аутентичан, другачији начин, каква је и сама она.

– Ако се неко пита како неко може у педесетој години, а притом је у браку, да пише љубавну поезију – е па може. „Who are you?“ је уствари галерија ликова. Када је прочитате ви ћете видети једног мушкарца који је надобудан а уствари скроман, у свему. Онда ћете упознати једног мушкарца који лута трамвајима и виђа неку жену за коју мисли да је од Романових, али није. Упознаћете и трећег и четвртог, који пише о једној Лаури која живи негде далеко у Мостару. То су све различити ликови у које сам ја ушла јер ми је била интересантна игра. Итекако ми је интересантнији део књиге „Анимус“, јер је то моја перцепција и виђење како мушкарац види жену и како је доживљава, што наравно не мора да значи да је тако, можда је чак и тотално супротно – закључује ауторка.

У централном делу књиге је онај део који је љут на глобалистичке промене.
– Када кажу социјално интелигентан, емотивно интелигентан, шта то значи бити емотивно интелигентан – не показати осећања а може ли се без осећања стварати уметност. Јесу ли нам потребна осећања или нису, да ставимо маске, да живимо без присности да будемо социјално интрелигентни у смислу смешкај се, климај главом, причај онако како ти кажу, уради оно што је добро за тебе. Значи то су све ствари које су нам негде наметнуте, које су нови  продукти- каже Касаловићева.
По речима књижевника и књижевног критичара Александра Дунђерина, Бранка Касаловић је један од ретких самосвојних аутентичних женских гласова и гласова уопште у српској књижевности и једини такав глас после Даринке Јеврић.
– Бити у том духу времена, бити критичан, писати потпуно искрено и другачије може само неко ко заиста јесте врхунски интелектуалац и песник. Поезија Бранке Касаловић, од прве збирке, је интелектуално надметање мушког и женског принципа и то у полном смислу, смислу срца и разума, а као резултат тог надметања настаје ерос. Наравно, Бранкина поезија није толико еротска али она јесте суштина те поезије. Дефиниција поезије је ерос – каже Дунђерин.

У улози књижевног критичара нашла се и новинарка Ивана Вановац, која за себе каже да није критичар већ само веома пажљив читалац. Она каже да је потреба за љубави итекако присутна у књизи и да је она њена константа.

-„Who are you?“ је пре свега једно важно питање, које постављамо сами себи и питање које могу да нам поставе и други, али када кажете на страном језику, онда схватате да је могуће да не знате одговор на питање „ко си ти“ али да ли је могуће и да не разумете уопште шта вас је човек питао?  Дакле то питање је питање које треба да остане као одјек и за читање Бранкине поезије али и за остале поетске вечери –  сматра Вановац.

Посетиоци „Акваријуса“ су били у прилици да чују стихове из збирке, које су говорили студенти глуме Факултета уметности у Косовској Митровици Милица Вранеш и Лука Симовић и ближе се упознају са главним ликовима.

Бранка М. Касаловић рођена је 1971. године у Косовској Митровици, где је завршила гимназију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Приштини социологију и филозофију. Поезију објављује још као студент деведесетих година прошлог века у приштинском часопису за књижевност “Нови свет”.
Објавила је књигу прича “Скупљачи јесењег лишћа” (2013) за коју је добила Чучкову награду у Хан Пијеску. Објавила је и две збирке песама: “Глас из пешчаника” (2017) и “Who are you?” (2019).
Живи у Зубином Потоку где ради као професор социологије и филозофије у Средњој школи „Григорије Божовић“.
С.К.

 

Подели на: