Најновије вести

АУТО-ПУТ БУДУЋНОСТИ И БОЉЕГ ЖИВОТА

 – Прва и основна лекција је да можемо толико тога сами да урадимо, без обзира на околности, ако смо вредни и паметни онолико колико је био мудар Милош Обреновић – рекао је председик Вучић на отварању деонице ауто-пута од Обреновца до Љига и најавио повећање плата и пензија

 

Постали смо бољи део света, међу најбољима у много чему. Седамдесет година сањали смо овај сан, 70 година чекали овај дан, 70 година и мало више и мало дуже. И зато сам захвалан свима вама којима није било тешко да по овом врелом дану дођете у Љиг да заједно обележимо отварање ауто-пута, који носи име по Милошу Обреновићу”. Ово је између осталог рекао председник Србије Александар Вучић који је у недељу свечано отворио деоницу ауто-пута од Обреновца до Љига која је названа „Милош Велики”.

СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ЧЕКАЛИ ОВАЈ ДАН

Уз песму „Играле се делије” и ватромет, ауто-пут „Милош Велики” свечано је пуштен у саобраћај а први аутомобили који су прошли корз тунел Бранчић били су у бојама Србије. Централни догађај око отварања ауто-пута почео је претходно интонирањем химне „Боже правде” и обраћањем Ненада Јездића у улози кнеза Милоша код петље Љиг, где је обраћајући се присутнима председник Србије поручио да су грађани више од 70 година чекали овај дан када ће бити отворен нови пут ка Западној Србији. Отварањем овог пута саобраћај се измешта са „магистрале смрти”, Ибарске магистрале, и пут од Београда до Чачка скраћује на око сат времена, али овај ауто-пут повезује и целу Западну Србију са Београдом. „Милош Велики” део је Трансевропске магистрале и треба да повеже, пролазећи кроз Србију и Црну Гору, Централну Европу и Јадранско море. Он ће омогућити нове инвестиције и значајно допринети туристичком развоју тог краја Србије.

– Ово је велики дан за Србију јер овај ауто-пут показује нови ниво квалитета живота грађана Србије – рекао је председник Вучић током обраћања код петље. Он је најавио да се почиње и са припремом документације за шумадијски ауто-пут који ће носити име „Вожд Карађорђе”.

– То ће бити шумадијски ауто-пут, у ипсилон краку, да спојимо север Шумадије и срце Шумадије са истоком Србије. Проћи ће ауто-пут и кроз његово родно село Вишевац и тиме ћемо показати како Срби, када се помире, умеју да направе најбоље и највеће резултате – истакао је Вучић који се захвалио свима који се, како каже, радују успесима Србије. – Хоћу да се радујем свима који се радују напретку Србије, који желите да буде успешнија. Који увек имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину. Хвала вама који сте радили под најтежим условима, борили се са тунелима, и бројним мукама излазили на крај. Хвала свим грађанима Србије који Србију воле више од свега”. Посебно је нагласио да су успеси постигнути заједно са кинеским пријатељима, које предводи председник Си Ђинпинг и да су кинески партнери урадили све што су обећали. Вучић је потом амбасадорку Чен Бо и председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислава Николића замолио да пренесу поруку Си Ђинпингу да је Србија челични пријатељ Народне Републике Кине. – Чекамо вас председниче да вас угостимо како вас нико у свету није угостио – поручио је Вучић и напоменуо је да се данас сигурно не може претерати у описивању значаја онога чему окупљени присуствују. Осврнувши се на историјску улогу Милоша Обреновића, председник је напоменуо да се сада не отвара само ауто-пут са његовим именом, већ се понављају све лекције кнеза Милоша.

– Имамо пут књаже, имамо слободу. Спојили смо то, јер једно без другог не иде. Прва и основна лекција је да можемо толико тога сами да урадимо, без обзира на околности, ако смо вредни и паметни онолико колико је он био мудар – навео је Вучић. И додао да је друга лекција да се за своју земљу треба борити и да из ње не треба ићи без преке потребе. – Данас је важно да замолимо вредне Србе да размотре могућност повратка у Србију. Размислите, Србија је ваша отаџбина, долази време повратка у Србију, помоћићемо на сваки начин – поручио је председник и додао да трећа лекција јесте да је мир најважнији услов. Истакао је да се због тога највише улаже у мир, рад, знање, повезивање људи. Он је подсетио је да смо од земље на ивици банкротства дошли до земље која има највише инвестиција пропорцинално броју становника.

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА

Председик Вучић је најавио повећање плата, пензија и квалитета живота, указавши да нови ауто-пут представља нови ниво стандарда живота за грађане. – Плате ће за три месеца бити преко 500 евра месечно – рекао је Вучић. Подсетивши на бројне проблеме током изградње ауто-пута, међу којима је издвојио стари храст који се налазио на траси, председник је поручио да ће нови ауто-пут бити „храст будућности”, јер ће то да доведе фабрике у Ивањицу, Лајковац, Обреновац и друге градове. -Било је много тешких одлука које су грађани морали да донесу, али су имали поверење у политику која није обећавала куле и градове, већ је била одговорна -казао је председник Вучић и додао да ауто-пут до Пожеге који кошта више од милијарду и сто евра и биће направљен нашим новцем а не концесијама. Говорећи о новом инвестиционом плану председник Вучић је казао да је намера да се убрзано мења Србија и да је управо зато донета одлука да се у свакој општини заврши све око снабдевања водом, канализацијом… – Срамота је да у Србији та питања нису решена у 21. веку – приметио је председник Вучић најавивши улагање готово милијарду евра у 5.000 километара путева у наредне четири године. У том периоду, како је рекао, урадило би се и више јер има новца, али нема фирми и радника, варилаца, тесара. Читаву трасу новоизграђеног ауто-пута прошао је председник Србије са сарадницима, извођачима радова, разговарао са радницима и мештанима. И један од гостију, лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да је овај дан када се отвара ауто-пут победа не само Србије, већ и Црне Горе. – Овај ауто-пут ће бити део пута који ће вјенчати Црну Гору и Србију, вјерујем да ће Лука Бар и жељезница бити један од главних ослонца за препород Црне Горе – истакао је Мандић. Иначе, деоница од Обреновца до Љига дуга је око 62 километра, има 11 надвожњака, 44 моста и тунел Бранчић дуг 945 метара. Постоје две тунелске цеви, са по две коловозне траке, ширине осам и по метара. У обе цеви постоји простор за возила која су у квару, као и веза између тунелских цеви у случају ванредних ситуација. Опремљен је најсавременијом електро-машинском опремом, уз стално праћење и управљање саобраћајем из техничко-оперативног центра.Вожња од Обреновца до Чачка, дуга 103 километра, коштаће 420 динара, а стизаће се за око сат времена. Отварању ауто-пута присуствовало је неколико хиљада грађана, министри у Влади Србије, бивши председник Томислав Николић, кинеска амбасадорка у Србији, Милорад Додик и многе друге званице. Р. Комазец

Подели на: