Најновије вести

Београд и Приштина потписали различите документе, тврдње Вилана нетачне

Министар спољних послова Никола Селаковић негирао је данас тврдње амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да је Србија у Вашингтону потписала споразум са Косовом и истакао да су представници Приштине и Београда потписали два различита документа.

 

 

Реагујући на наводе амбасадора Вилана изречене на ТВ Прва, Селаковић је за ту телевизију рекао да је таква изјава ”својеврсни безобразлук” и нагласио да су председник Вучић и тадашњи премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти потписали два различита документа.

”У документу који је потписао Хоти стоји да су Приштина и Израел сагласни да се међусобно признају, а у документу који је потписао Вучић стоји да је Београд сагласан да отвори привредно, државно представништво у Јерусалиму до 20. септембра 2020. године и да измести амбасаду до 1. јула 2021. године”, рекао је Селаковић и показао оба документа.

Нагласио је да је председник Вучић потписао документ у којем се не помињу ни Косово ни Приштина, док је, како је рекао, Израел подлегао притисцима.

Амбасадор Вилан је рекао и да је Израел признао независност Косова под притиском САД, а Селаковић је рекао да то значи да је председник Александар Вучић издржао ”језиви притисак” у Вашингтону.

”Србија треба да се поноси председником Вучићем који је био у стању да у сред Вашингтона издржи језиве притиске, да не потпише оно што је неко данас покушао да му спочитава и да сачува нашу националну позцију, а држава Израел није успела да одоли тим притисцима”, рекао је министар.

Селаковић је казао и да је у овом тренутку није извесно да се говори о измештању амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим и нагласио да је ”мало вероватно” да до тога дође посебно након израелског признавања Косова.

Министар је додао да је председник Србије у сталној куминикацији са САД и европским лидерима по том питању.

”Након договора у Вашингтону у року од седам дана председник Вучић се чуо са премијером Израела Бењамином Нетањаху и рекао да ће Србија, ако Израел не призна Косово, поступити у складу са овим договором да пребаци амбасаду у Јерусалим. О томе је обавештен Нетањаху, да не буде забуне да смо ми нешто потписали, па да смо променили”, рекао је Селаковић.

Подели на: