Најновије вести

БЕЗ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ СРБИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ НЕ МОГУ ОПСТАТИ

ГОРАН РАКИЋ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ЛИСТЕ

 

Као што смо и очекивали, иако званично изборна кампања почиње 25. септембра, кампања сакупљања јефтиних политичких поена албанских политичара на основу излива мржње према Србима и Србији не јењава. У недостатку озбиљног политичког програма и припреме јавности за наставак дијалога, албански политичари се такмиче ко ће бити екстремнији у својим ставовима, али и уз нескривену подршку својим пожељним Србима. У том смислу је и донета одлука да се онемогући коришћење српских докумената за идентификацију на изборима. Очигледно да је план Приштине, који је несумњиво добио благослов западних сила, да се хиљадама Срба ускрати основно политичко право, да сами слободно бирају своје представнике – рекао је Горан Ракић, председник Српске листе, одговарајући на питање „Јединства” како оцењује тренутну ситуацију пред почетак кампање за ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији и додао: „Иако нећемо одустати од правне борбе против ове противзаконите одлуке Централне изборне комисије, знајући како правосуђе у Приштини третира права Срба, немам илузија да ће на свим инстанцама одбити нашу тужбу, иако је свима више него јасно де се ради о дискриминаторској одлуци, што су потврдили и представници Европске посматрачке мисије која је апеловала да се омогући право гласа свима који су уписани у бирачки списак.

  • Прво су протерани Срби са КиМ, стварана атмосфера да се никада не врате, а сада им је одузето и право да гласају. Како Срби да опстану на КиМ у неравноправној борби, осуђени на дупле аршине дела међународне заједнице?

Више од три деценије у вртлогу  међународних притисака на Србе и Србију, наш народ је успевао да одоли искушењима и сачува свој идентитет, своју културу и традицију, али и своју дедовину на Косову и Метохији. Чињеница је да спонзори косовских институција и албанског народа, никада неће одустати од подршке Приштини, али је на нама обавеза да заједно са својом државом указујемо да таква подршка не сме значити право на малтретирање српског народа, попут одлуке коју помињете, а тиче се одузимања права гласа нашим сународницима. Зато користим прилику да позовем сву нашу браћу која су под претњама и присилом протерани са Косова и Метохије да на дан избора дођу на Косово и Метохију, и искористе своје право гласа, и буду подршка српском народу на Космету који више од две деценије успева да опстане и остане на својим вековним огњиштима.

  • Да ли је тачно да СЛС кажњава Србе запослене у Пошти Косова који тврде да је њихова држава Србија, да ће гласати за пројекат државе Србије на Косову и Метохији те да су Албанци СЛС-у уступили јавне ресурсе како би освојили што више српских гласова?

Ово је апсолутно тачно, али и поражавајуће. То што Самостална либерална странка нема политички програм, тј. њен програм, као и програм Раде Трајковић, Ненада Рашића и Александра Јаблановића, се своди на нападе на државу Србију, председника Александра Вучића, српске институције и Српску листу је очекивано, за нас у неку руку и похвално, јер би нас њихови хлалоспеви забринули, али напади, претње и отпуштање наших сународника само зато што не желе да подрже пропалу политику ових авети прошлости која би значила крај нашем народу на овим просторима захтевају најхитнију реакцију свих органа. Као председник Српске листе захтеваћу да се оваква недела казне, али и обећавам грађанима да ћемо такву политику заједнички поразити гласовима поносних Срба и Српкиња на изборима 6. октобра.

  • Зашто Албанци подржавају СЛС и друге српске странке осим Српске листе?

Зашто је Српска листа „трн у оку Приштини”? Као што рекох, да је иједног члана Српске листе јавно похвалио промотер „велике Албаније” Аљбин Курти, као што је похвалио СЛС тј. Слободана Петровића, Ненада Рашића и остале, дубоко бих се забринуо.  Верујем да је подршка која се даје овим приватним Србима од стране лидера Албанаца довољан разлог да сваки Србин ко довољно држи до себе искористи своје право гласа и подржи Српску листу. Ми се поносимо што смо државни пројекат Републике Србије, који спроводи политику нашег председника Александра Вучића, и наши грађани су нам на томе захвални.  Мислим да је довољно подсетити грађане да су Слободан Петровић, Александар Јаблановић и Рада Трајковић годинама ћутали на све нападе у којима су страдали Срби, објекти наших образовних институција и наше цркве, али и када су специјалне јединице Албанаца пребијале наше сународнике и кад се уводила такса на производе из централне Србије и БиХ, док је Српска листа заједно са нашим народом била на протестима, на улицама наших села и градова позивајући свет да реагује. Очигледно да Албанци не желе српске представнике који се храбро боре за српске интересе већ СЛС климоглавце и Раду која је ћутала и смејала се на помен злочина над Србима у „жутој кући”. Ипак, знајући колио је српски народ, посебно на Косову и Метохију мудар и политички зрео, верујем да ће сваки наш сународник на овим изборима оловком победити ове сатрапе, и дати подршку Српској листи, а победа Српске листе ће бити подршка нашем председнику Александру Вучићу у борби коју води за проналазак компромисног решења са Албанцима.

  • Могу ли Срби на територији наше јужне покрајине да опстану без државе Србије?

Напади на Српску листу нису напади на појединачне функционере и чланове наше политичке опције. Напади долазе са циљем разбијања српског јединства и слоге, чиме би се најдиректније угрозила пупчана врпца између наших сународника на Космету и наше државе Србије.  Није никаква новост податак да без подршке Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију живот Срба на Космету не би постојао. Хиљаде плата за наше лекаре, професоре, наставнике, раднике у органима локалних самоуправа, али и за целокупни систем социјалног старања и здравствене заштите показује ширину и дубину институционалне подршке коју ми на Космету имамо од наше државе. Зато су Албанци на овим изборима кандидовали три своје партије, које се представљају српским, да као кукавичје јаје у интересу Албанаца ослабе Српску листу. Сви грађани морају знати да је одговорност за будућност њихових породица и деце, њихових радних места и примања које финансира Република Србија у њиховим рукама. Наша држава од нас не тражи било какво сукобљавање већ одлазак на биралишта и подршку политици опстанка и останка на Косову и Метохији. Од нашег одговора на позив који нам упућује отаџбина показаћемо себи и свету колико ско спремни да се боримо за наше Косово и Метохију. Зато још једном позивам све Србе  и Српкиње, али и Бошњаке, Горанце, Роме и све остале грађане који државу Србију доживљавају као своју отаџбину да 6. октобра на изборима подрже Српску листу под редним бројем 135 и тиме пошаљу јасну поруку свим непријатељима српског народа и нашег опстанка. Р. Комазец

Подели на: