Без разговора не можемо решавати проблеме

Потпредседник Српске листе и министар за повратак и заједнице у оставци у косовској влади Далибор Јевтић, истакао је да су очекивања од Самита о Западном Балкану, који је одржан у Берлину, била различита.

 

Mој лични утисак и закључак је да је Самит у Берлину допринео да се, ипак, направи мали корак ка оном што треба да се деси у будућности, а то је да се наставе разговори, јер без разговора нећемо бити у могућности да решавамо проблеме које имамо на КиМ између два народа” – казао је Јевтић за Радио Београд. Јевтић је указао на препреку таксе од 100 одсто, која би морала да се укине пре било каквог дијалога.  „Као што је председник Александар Вучић више пута нагласио, не можете у трку а да неко има предност од неколико стотина метара, мислим да то није коректно и фер. Очекивања су да пре дијалога дође до укидања одлуке или суспендовања како би се дала шанса дијалогу”, истакао је Јевтић. На питање, може ли се рећи да смо после самита у Берлину корак ближе укидању таксе, Далибор Јевтић нема конкретан одговор на то питање. „Нисам био у прилици да након Берлина разговарам са било ким на ту тему, да бих вам могао рећи нешто конкретније. Утисак који имам је онај што сам био у прилици да разговарам са колегама унутар Српске листе и да разговарам са представницима Владе Србије у Београду”, рекао је Јевтић и додао да је врло мудра одлука председника Вучића и Владе Србије да не уводи контрамере.

ТАКСА УТИЧЕ НА СВАКОДНЕВНИ ЖИВОТ У ЈУЖНОЈ ПОКРАЈИНИ

Јевтић каже и да такса, коју су привремене институције у Приштини увеле пре шест месеци, утиче на свакодневни живот у јужној покрајини.  „Цене одређених производа су веће, узимајући у обзир економску ситуацију српског становништва, посебно оних који су најизолованији, то увек истичем, у Метохији и срединама у којима Срби чине велику мањину, у којима Срби живе од пољопривреде и немају приступ својим имањима итд, дакле, то и те како утиче на живот обичног човека”, нагласио је Јевтић. Уочи избора за председнике општина на северу Косова, Јевтић каже да је Приштина очекивала да ће Српска листа те изборе бојкотовати и да би у том случају неки други били у прилици да руководе тим општинама.  „Мислим да смо их све негде изненадили одлуком да, ипак, на тим изборима учествујемо, а учешће на изборима и победа Српске листе је значајна. Значајна у том смислу да ћемо још једном, по мом мишљењу, недвосмислено потврдити велику подршку народа коју имамо”, рекао је Јевтић.

НЕЗАПОСЛЕНОСТ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ, СРБИ ОДЛУЧНИ ДА ОСТАНУ И ОПСТАНУ

Јевтић каже и да је највећи проблем за Србе у јужној покрајини – незапосленост и да то није проблем од јуче. „Он произилази из чињенице да у српским срединама, посебно јужно од Ибра, нећете наћи велике фабрике. Нећете наћи нешто што, у том смислу, омогућава велики број радних места”, рекао је Јевтић и додао да када имате нестабилну ситуацију, онда се то одражава на све сфере живота у друштву. Јевтић каже и да је приватизација на Косову била катастрофална и да није допринела решавању проблема. „У таквој ситуацији људи се сналазе на различите начине. Да нема подршке и помоћи званичног Београда, тачније Владе Србије која кроз различита давања подржава наш народ, мислим да би ситуација била још тежа”, закључио је Јевтић и додао да без обзира на то, Срби који живе на тим просторима су одлучни да остану и опстану.

Подели на: