Најновије вести

Без великих сила нема решења

Србија је свесна да без великих сила нема решења за питање Косова и Метохије, али тренутно нико није спреман да понуди нешто што би задовољило наше интересе, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић коментаришући именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине.

 

“Не знам да ли то јесте или није изненађење, чак и за делове америчке администрације. Не знам да ли јесте или није изненађење за немачку, француску и многе друге европске администрације, али оно што је за нас важно је да се разговори воде под окриљем ЕУ, још од како су их велики генији Ђилас и Јеремић изместили из УН где смо имали подршку и Русије и Кине”, рекао је Ђурић гостујући у емисији “Фокус” на телевизији О2.

Ђурић је приметио да и многи други имају ентузијазам да се прикључе разговорима између Београда и Приштине и истакао да се Србија залаже за један избалансиран приступ и да је свесна да без великих сила нема решења за питање КиМ.

“Али, исто тако нам је потпуно јасно да неког скорог или блиског решења за то питање нема, као што нам је јасно и да тренутно нико није спреман да понуди нешто што би задовољило наше интересе. Самим тим, верујем да смо далеко од неког решења, али имамо жељу, енергију и вољу да наставимо да се боримо за КиМ”, рекао је Ђурић.

Истакао је да је захваљући активности председника Србије Александра Вучића и људи у влади дошло до преокрета и да је 15 држава повукло признање самопроглашене косовске независности.

“Пре само неколико година било је незамисливо да се разговара о српском интересу, али упорним, истрајним и марљивим радом председника и целог тима у влади успели смо да дођемо до тога да данас сви кажу ”компромис и уважити и интерес Србије””, додао је Ђурић.

Председник САД Доналд Трамп именовао је Ричарда Гренела, актуелног америчког амбасадора у Немачкој, за специјалног председничког изасланика за преговоре Београда и Приштине, саопштено је из Беле куће.

Подели на: