Најновије вести

Билчик: “Лопта” у дворишту Приштине, Србија показује стрпљење

Известилац Одбора за спољне послове Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да се нада да ће се дијалог Београда и Приштине наставити и сагласио се са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем да је “лопта” тренутно у дворишту Приштине, а не у дворишту Београда.

Дачић је на седници Одбора за европске интеграције на којој је било речи о резолуцији Европског парламента о извештајима из 2019. и 2020. године, рекао да је нејасно, када је реч о питању КиМ, зашто у тој резолуцији пише “да свако мора да испуњава своје обавезе”.

Он је нагласио да изједначавање одговорности није добро, и подсетио да је дијалог сваки пут застао искључиво због Приштине, никада због Београда.

Билчик се на седници Одбора сагласио са Дачићем да је тренутно лопта у дворишту Приштине, а не у Београду.

Он је поручио да је дијалог важан и да од помирења корист треба да имају грађани Србије и грађани на Косову, наводећи да њихова будућност треба да има европску перспективу.

“Најбољи одговор на то би био свеобухватан и правно обавезујући споразум између Београда и Приштине”, рекао је Билчик.

Београд је, каже Билчик, дијалогу приступио акитвно и у доброј вери и вољи, истичући да се цени стрпљење које је Србија показала, те додао да су и европске институције усресређене на остваривање резултата.

Подели на: