Најновије вести

Блинкен: Дијалог под посредством ЕУ једини прави пут за Београд и Приштину

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у Тирани да је дијалог под посредством Европске уније једини је прави пут за Београд и Приштину.

 

 

Албански премијер Еди Рама и амерички државни секретар Ентони Блинкен одржали су у Тирани заједничку конференцију за медије.

“Када сам почео да радим у Стејт департменту, изазов је био Балкан, Босна и Херцеговина, па КиМ. Ми смо заиста људи који имају идеју да се не можемо вратити у прошлост. Из тог разлога, ми пружамо подршку свим напорима да се унапреде међусобни односи и европске интеграције”, рекао је Блинкен у Тирани током заједничке конференције за медије са албанским премијером Едијем Рамом.

Блинкен је честитао Албанији на, како је рекао, улози те земље у регионалној стабилности и интеграцији, преноси Албанијан пост.

Албански премијер Еди Рама изјавио је да Приштина не треба у будућности да предузима никакве кораке у дијалогу Београда и Приштине без претходне консултације са САД.

”Ниједан корак напред у дијалогу не треба предузети без консултација и координације са америчким партнерима. Неки гласови могу се добити одлукама које нису консултоване са Американцима, али будућност, никако”, рекао је Рама током заједничке конференције са Блинкеном.

Он је рекао да без САД и њихових партнера тзв. Косово не би било, према његовим речима, независно.

”Добро је да Албанци не забораве да без САД не би било независне државе Косово и да интерес САД у овом региону, а посебно интерес за несметано одвијање послова у Албанији и на Косову није интерес неког другог”, рекао је Рама, додајући да је са Блинкеном разговарао о дијалогу Београда и Приштине.

 

Подели на: