Најновије вести

Боцан-Харченко: Косово би требало да буде главни фокус СБ УН

Једно од најважнијих питања на Балкану, на међународном плану, јесте криза на Косову и Метохији, а косовски проблем би требало да се реши на иницијативу Београда, изјавио је Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији.

 

Према мишљењу руског амбасадора “рпско руководство је савршено свесно тога и води главну реч”.

“Више пута је наведено на највишем нивоу да Русија пружа сву могућу подршку Србији као пријатељ и партнер и стални члан Савета безбедности УН. Полазимо од претпоставке да је Косово важно питање на дневном реду СБ и требало би да буде главни фокус овог органа УН. СБ је и једна од гаранција и премиса за решавање косовског питања”, рекао је Харченко.

Боцан-Харченко је оценио да односи Русије и Србије никад нису били на вишем нивоу, као и да их прати интензиван дијалог заснован на поверењу.

“Билатерална сарадња је достигла изузетно висок ниво са интензивним политичким дијалогом заснованим на поверењу. Руско-српски односи се развијају у потпуности у складу са декларацијом о стратешком партнерству. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да се ради о радном документу, који даје конкретне резултате”, рекао је дипломата.

Он је ипак нагласио да је Србији и Балкану потребна већа заступљеност Русије у медијима. Боцан-Харченко је подсетио на посету руског премијера Дмитрија Медведева Београду и његово присуство на свечаном обележавању 75. годишњице ослобођења у Другом светском рату, разговоре са српским председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, као и на приступање Србије Евроазијској економској унији.

Према речима руског амбасадора, најважнија област билатералне сарадње су велики стратешки пројекти које спроводе руске компаније у Србији.

“За почетак, то је рад компаније НИС, која проширује своје активности и производњу. Пројекти који укључују Руске железнице се брзо спороводе у дело. Наравно, то је и “Турски ток”, јер је Србија најактивнија земља у његовом спровођењу после Турске. Треба приметити да су подухвати последњих година стратешки, у погледу билатералне сарадње и економског и енергетског присуства Русије у региону и Европи уопште”, нагласио је Боцан-Харчеко.

Подели на: