Најновије вести

Боцан Харченко: Москва доследна, неће признати самопроглашено Косово

Амбасадор Русије у Београду, Александар Боцан Харченко, поручио је да Москва неће признати самопроглашено Косово и да остаје доследна својој политици, а сматра и да Србија неће увести санкције Русији.

 

 

Тражимо имплементацију Резолуције 1244, која треба да се примењује, и према нашем мишљењу, и према Међународном праву“, рекао је Боцан Харченко, гостујући у емисији Инсајдер ТВ.

Он је овај став Русије изнео одговарајући на питање да ли изјава руског председника Владимира Путина, да су самопроглашене Доњецка Народна Република и Лугањска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде, приликом одлучивања о независности такозваног Косова, значи и промену односа Русије према питању статуса српске јужне покрајине, наводи Инсајдер.

„Косово је суштинско питање наше пријатељске и братске сарадње и нема никаквих сигнала да Руска Федерација може да промени однос према том питању“, објаснио је амбасадор Русије у Србији и додао да оно остаје преседан у међународном праву, као и да „једнострано и нелегитимно проглашење независности“ Косова не треба доводити у везу са отцепљењем Домбаса.

„Грађани Доњецке и Луганске Републике не признају власт у Кијеву, која је резултат нелегитимног и антиуставног државног удара“, рекао је Харченко уз напомену да су се они на референдуму изјаснили за отцепљење од Украјине, што са КиМ није случај.

Амбасадор Русије изјавио је да не очекује да ће Србија Руској Федерацији увести санкције и оценио као позитивно досадашње одбијање Србије да према Русији примени казнене мере.

Харченко је подсетио да Србија, као и њен председник, Александар Вучић од почетка руске „специјалне војне операције“ имају доследан став и додао да званична Москва то уме да цени.

Он је изнео уверење да код грађана Србије постоји већинско разумевање за руску војну операцију, а инсистирање САД и ЕУ да Србија Русији уведе санкције оценио је као „невероватне притиске и непријатељско понашање запада према Србији“.

Руски дипломата није директно одговорио на питање Инсајдер ТВ како би Русија гледала на то да јој Србија уведе санкције, под условом да до тога ипак дође, рекавши да не може да говори о нечему што се није десило.

Он је изјавио и да одлука Русије да Бугарској и Пољској обустави доставу гаса, због одбијања те две државе да руски гас плаћају у рубљама, не би требало да утиче на доток гаса до Мађарске и Србије гасоводом Турски ток.

„Говори се о прекиду снабдевања Бугарске гасом, а не о транзиту гаса кроз ту земљу“, објаснио Александар Боцан Харченко, реагујући на најаву бугарског премијера да ће преиспитати све уговоре са Русијом, па и оне које се тичу транзита.

Руски амбасадор очекује да уговор о испоруци гаса између Русије и Србије, који истиче 31. маја, буде обновљен и с тим у вези најавио је разговоре на релацији Гаспром – Србија гас, Влада Србије и Влада Руске Федерације, уз напомену да нема смисла да он прича о њиховом садржају или резултату.

Говорећи о судбини НИС-а, у случају да Европа уведе нови пакет санцкија Руској Федерацији, којим би била обухваћена и та компанија, Харченко је изразио очекивање да то питање буде решено уз одговарајуће механизме које би заштитиле НИС и овај вид сарадње.

„Србија је Русији пријатељска земља и ми настављамо сарадњу у свим областима“, закључио је Харченко, преноси Инсајдер.

Подели на: