Најновије вести

Боцан-Харченко: Русија је за решење косовског проблема

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Русија увек подржавала решење косовског питања, и како је оценио, “више него партнери из западних земаља”, али је додао да сматра да сада није најповољнија ситуација за обнову преговора између Београда и Приштине.

 

Не могу да кажем да је сада најповољнија ситуација за обнову преговора. И ово је потпуно објективна оцена, а ја сам чуо понекад неке оптужбе на рачун Русије, да Русија жели да спречи разговоре”, рекао је Боцан-Харценко за РТС.

На питање ко је оптуживао Русију, он је рекао да је било таквих разговора и да је из Приштине чуо “такве неке изјаве да Русија не жели преговоре и нема жељу да се реши питање Косова трајно”.

“Ова изјава стигла је на адресу Русије која је увек подржавала да се реши то питање више него партнери из западних земаља”, истакао је руски амбасадор.

Он је додао да Русија сматра да је ова ствар јако важна, истичући да преговарачки процес између Београда и ЕУ у Бриселу под окриљем ЕУ има такав темељ и подршку у УН.

“Али конкретне прилике, сада нпр. у Приштини – доста је радикална ситуација и размишљања и изјаве. Још нису формирани привремени органи власти, сада према мом мишљењу нема преговарача, али још важније је да од стране Приштине није било ниједног помака, ниједног корака у сусрет образложеним захтевима Београда, пре свега мислим на тарифе, царине”, истакао је амбасадор.

Нагласио је и да су “неопходни предуслови, и само преговори и без неких временских оквира”.

“С обзиром на то да је ситуација веома тешка, имам озбиљне сумње да је могуће за неколико месеци или за једну годину да се реши овај проблем и то ођедном. Тешко је ово замислити”, закључио је Боцан-Харченко.

Подели на: