Најновије вести

Боцан-Харченко: Русија разуме позицију Србије, не захтева ништа од Београда

Русија поштује националне интересе Србије и разуме њену позицију да под притиском уведе санкције Москви, каже амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и истиче да Москва не тражи ништа од Београда знајући, како каже, доследност председника Србије Александра Вучића и његов темељни став око кључних питања као што су развој Србије и њено понашање у спољној политици.

 

 

Алекандар Боцан-Харченко је за Тањуг рекао да Западу није стало до интереса других, чак иако су то земље које су кандидати за чланство у ЕУ, те да не мисли о Србији, њеном народу и могућим последицама увођења санкција.

“Њима је важно да се свака земља придружи њиховом политичком решењу. Русија је навикла на притисак, али разуме да постоји притисак на Србију и не тражи ништа од Србије, јер је познато како се развијају наши односи последњих година, који су на нивоу стратешке сарадње и партнерства”, каже Боцан-Харченко коментаришући захтеве ЕУ, САД и Велике Британије да Србија уведе санкције Русији због војне операције у Украјини.

Истиче да између председника Русије и Србије, Владимира Путина и Александра Вучића, постоји поверљив и свеобухватан дијалог на основу дубоког међусобног поштовања и поверења, као и да Србија има своје националне интересе о чему је, каже, и председник Вучић више пута говорио.

Додаје да Русија има разумевања и да не тражи ништа ни од кога, ни од Србије, с којом има изузетно пријатељске односе и сарадњу.

“Поштујемо српски национални интерес, а зна се, на основу наше сарадње и понашања Београда, да и Србија уважава национални интерес Русије. Не тражимо и не питамо ништа знајући доследност председника Србије и његов темељни став око кључних питања развоја Србије и њеног понашања у спољној политици. На основу тога правимо закључке и мирни смо”, наводи амбасадор.

Истиче да Русија има у виду даљи развој односа са Србијом и доследну реализацију свега о чему су се договорили председници Путин и Вучић. “Наша очекивања су да ћемо без препрека и застоја реализовати сваки пројекат и све договоре који постоје, за добробит и Русије и Србије”, поручио је Боцан-Харченко.

Подели на: