Најновије вести

Болтон до краја августа у Београду?

Саветник америчког председника Џон Болтон могао би до краја августа, евентуално до почетка септембра, да посети Београд и Приштину, пише “Блиц”.

 

У исто време САД ће кренути у офанзиву када је у питању решавање косовског проблема, односно покретање дијалога са мртве тачке, сазнаје лист.

Да ли ће до ове високе посете доћи зависи од тога хоће ли Приштина повући таксе од 100 одсто на српску робу, пише Блиц позивајући се на дипломатске изворе.

У складу с тим, наставља се агресивна дипломатска активност која би требало да доведе до укидања такси.

“Уколико буде гаранција да ће таксе бити укинуте, доћи ће. У супротном, његова посета је мало вероватна, јер напросто не жели да буде неуспешан. Пошто ситуација са таксама за сада није сигурна, ни посета није потврђена”, наводи извор Блица.

Извор листа такође наводи да је због свега тога сасвим оправдано очекивати појачане притиске на приштинске власти да би евентуално до те посете дошло.

Блиц наводи и да је Болтон својом изјавом да Америка не искључује територијалне корекције пре годину дана ставио на сто причу о разграничењу као потенцијалном решењу за косовски чвор, али и практично означио промену политике Вашингтона према променама граница на Балкану.

Због тога се овој посети придаје велики значај, а уколико до ње дође, она ће на известан начин значити и да се отишло корак даље у правцу косовског решења, оцењује лист.

Подели на: