субота, 28. јануара 2023. | 00:19
Најновије вести

Борба за истину не престаје

ОБЕЛЕЖЕНА 22. ГОДИШЊИЦА ОД ОТМИЦЕ РУДАРА НА КОПУ БЕЛАЋЕВАЦ

Ми до дана данашњег ништа не знамо о њима. Наслушали смо се празних прича, лажних обећања. Стојимо данас са убијеном надом да ће икада бити разјашњено где су и када страдали наши најдражи и где се они налазе данас – рекао је на обележавању годишњице председник Удружења породица киднапованих и несталих Милорад Трифуновић

Представници Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији положили су у Косовској Митровици цвеће на Споменик “Истине”, поводом обележавања 22 године од отмице десеторо радника Електропривреде Србије, рудара на копу Белаћевац. Отмица се догодила у кругу угљенокопа 22. јуна 1998. године. О њиховој судбини, ни данас се ништа не зна и даље се налазе на листи несталих.
Нестали су: Жарко Спасић, Зоран Ађанчић, Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Драган Вукмировић, Мирко Буха, Филип Гојковић, Мирослав Трифунопвић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.
Према информацијама из 1998. године, припадници ОВК су у раним јутарњим часовима 22. јуна 1998. године истерали из аутобуса, којим су се превозили на посао, деветоро Срба – радника површинског копа “Белаћевац” Термоелектране Обилић и момка коме је то требало да буде први радни дан , и одвели их у непознатом правцу
– Ми до дана данашњег ништа не знамо о њима. Наслушали смо се празних прича, лажних обећања. Стојимо данас са убијеном надом да ће икада бити разјашњено где су и када страдали наши најдражи и где се они налазе данас – рекао је овом приликом председник Удружења породица киднапованих и несталих Милорад Трифуновић.
Трифуновић је подсетио на ископавања на локацији Жиливоде, где се сумњало да се налазе остаци киднапованих рудара са Белаћевца и још 21 особе, које је трајало четири године, али након завршетка копања, на овом локалитету избио је пожар, за који из Удружења киднапованих и несталих сумњају да је подметнут, и сви докази су уништени.
– Ми и даље трагамо. Тражићемо их до последњег, а трагамо за 1647 њих. Примећујемо да стојимо у месту или тачније речено враћамо се на почетак, али право на наду нико не може да нам оспори – додао је Трифуновић.
На 22. годишњицу отмице рудара копа “Белаћевац”, Канцеларија за Косово и Метохију Владе РС је објавила је на фејсбук страници саопштење у коме подсећа:
“Са болом се присећамо кампање злочина и терора коју су албански терористи на Косову и Метохији повели против комшија и суграђана Срба, и управо овај злочин против српских рудара разголићује и праву природу и праве циљеве онога што у Приштини називају борбом за ослобођење.
Та борба, како потврђује и прва масовна отмица цивила на Косову и Метохији, била је ништа друго него покушај потпуног етничког чишћења наше јужне покрајине злостављањем и терорисањем неалбанског становништва, и то је циљ о којем и данас сањају многи албански екстремисти и шовинисти.
Тужна чињеница да за отмицу деветоро наших сународника, па ни за многе друге злочине над Србима, до данас нико није одговарао јесте мрља на образу дела међународне заједнице која је годинама имала апсолутну власт и контролу на Косову и Метохији.
Србија, српски народ и породице жртава никада неће одустати од борбе за истину о злочинима на Косову и Метохији.
Од Албанаца у нашој јужној покрајини, а пре свега од њихових политичких лидера, очекујемо да направе јасан вредносни отклон од оних који су чинили злочине и да престану да зликовце и терористе славе као хероје, јер нове генерације заслужују да у будућност пођу неоптерећене бременом злочина, мржње и непријатељства”,стоји у писму Канцеларије за Косово и Метохију.
С.К.

Подели на: