понедељак, 16. маја 2022. | 16:15
Најновије вести

Борељ: ЕУ очекује формирање ЗСО

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, поновио је данас позив Косову да примени договор постигнут у дијалогу Београда и Приштине о формирању Заједнице српских општина.

 

 

Борељ је у писаном одговору на питање европске посланице Доминик Билд да ли ће ЕУ апеловати да Косово испуни договорено Бриселским споразумом одговорио да ЕУ очекује да све договорено буде и спроведено у дело.

”Сви споразуми у оквиру дијалога Београда и Приштине уз подршку ЕУ закљућени су у доброј вери од стране свих укључених страна. ЕУ констатнтно подсећа обе стране на њихове неиспуњене обавезе из дијалога и очекује да ће сви споразуми из дијалога бити у потпуности спроведени. То такође укључује и оснивање Заједнице општина са српском већином”, написао је Борељ.

На питање посланице Билд о животним условима српске мањине на КиМ, Борељ каже да је решавање потреба невећинске заједнице косовских Срба ”важан елемент за актере ЕУ на Косову”, укључујући Канцеларију ЕУ на Косову, специјалног представник ЕУ на Коосву и Мисију Еулекс.

”Као део свог мандата, Специјални представник ЕУ на Косову континуирано заговара заштиту и унапређење права невећинских заједница. Кроз ИПА фонд ЕУ доприноси стабилном мултиетничком друштву и подржава укључивање невећинских заједница и рањивих група у косовско друштво”, написао је Борељ.

Он је закључио да ЕУ кроз ИПА подржава косовске властии у напорима да ојачају владавину права и борбу против корупције и организованог криминала.

Подели на: