Најновије вести

Борељ: Еулекс ће наставити да са Кфором обезбеђује стабилност на северу

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ рекао је у Бриселу да је Западни Балкан веома важан за ЕУ и поручио да ће мисија Еулекса наставити да у сарадњи са Кфором обезбеђује стабилност и безбедност на северу КиМ.

 

 

Жозеп Борељ је рекао да је Западни Балкан важан за Европску унију.

“Толико чланица ЕУ је ангажовано у овом региону и неке државе Западног Балкана су кандидати за улазак у ЕУ, тако да су њихова стабилност, њихов просперитет и усклађеност са нашом спољном политиком од виталног значаја за нас“, рекао је Борељ уочи састанка са министрима НАТО у седишту алијансе у Бриселу.

Борељ је истакао важност Европске уније и НАТО.

“На северу Косова, наша мисија Еулекс која је распоређена у снажној сарадњи са Кфором суочава се са тешким тренуцима, мутним временима, а ми ћемо наставити да обезбеђујемо стабилност и безбедност овог дела Косова на граници са Србијом“, рекао је Борељ. Он је додао да мисија Еулекса игра важну улогу у очувању мира, да то годинама ради и да ће то наставити и у годинама које долазе, и позвао Београд и Приштину да појачају вољу и спремност за договоре.

“У Босни и Херцеговини, Европска унија је такође распоредила мисију АЛТЕА, која је наша водећа мисија на Западном Балкану. То је дуготрајна мисија и њен мандат је недавно обновљен, што је јасан доказ важности коју међународна заједница даје нашој мисији АЛТЕА.

Морамо тражити од људи у Босни и Херцеговини да избегну било каке поделе и удруже снаге како би искористили овај геополитички тренутак у којем проширење постаје кључно питање за будућност Европске уније и земаља Западног Балкана“, закључио је Борељ.

Подели на: