Најновије вести

Борељ: Имамо договор да се избегне даља ескалација

Главни преговарачи Београда и Приштине су вечерас постигли договор по којем ће Србија престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.

 

 

Имамо договор! Са великим задовољством могу да саопштим да су се главни преговарачи Косова и Србије уз посредовање ЕУ договорили о мерама да се избегне даља ескалација и да се у потпуности концентришу на предлог за нормализацију својих односа”, написао је Борељ на Твитеру.

Додаје да ће позвати две стране “у наредним данима да разговарају о наредним корацима”.

Борељ је захвалио специјалном изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку на “његовом напораном раду”.

Београд и Приштина хитно да се посвете предлогу ЕУ за нормализацију

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да су се Београд и Приштина вечерас, уз помоћ ЕУ, “договорили о мерама да избегну даљу ескалацију и да се у потпуности усредсреде, хитно, на предлог за нормализацију односа, који је овог септембра представила ЕУ као посредник, а који је подржан од Француске и Немачке”.

Борељ објашњава да то значи да ће Србија престати да издаје регистарске таблице са ознакама градова на КиМ, а да ће Приштина обуставити све даље радње у вези са пререгистрацијом возила.

Борељ у саопштењу достављеном медијма додаје да ће “ЕУ обезбедити да се кључна питања и принципи у вези са нормализацијом обрађују у контексту предлога” и додаје да две стране “разумеју да сви претходни споразуми о дијалогу морају бити спроведени”.

Он ће, како је најавио, у наредним данима позвати Београд и Приштину на разговор о наредним корацима у оквиру предлога “са циљем да се представе резултати следеће Специјалне групе за нормализацију са Косовом и следеће ажурирање поглавља 35 за Србију.

“У случају опструкције било које стране, ЕУ као посредник може прекинути процес”, поручио је Борељ.

Борељ најављује да ће он и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак наставити “да олакшавају процес нормализације односа и редовно обавештавају државе чланице ЕУ и партнере о напретку који су стране постигле”.

 

Подели на: